Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім
Зміни законодавства
24.07.2023
Уряд встановив механізм розрахунку розміру плати за незалежну верифікацію звіту з енергоаудиту у разі вимоги замовника

Відповідну Постанову Кабінету Міністрів України було розроблено Держенергоефективності спільно із Мінінфраструктури, виконуючи вимогу Закону України «Про енергетичну ефективність».

Згідно із зазначеним Законом Держенергоефективності здійснює незалежний моніторинг витягів із звітів з енергоаудиту. Якщо вони не відповідають  вимогам законодавства, Агентство проводить незалежну верифікацію цих звітів.

Водночас законом передбачено, що незалежна верифікація зазначених звітів може здійснюватися на вимогу замовника енергоаудиту на платній основі.

Розмір плати визначається Урядом і відтепер становить 2 відсотки від вартості проведення енергоаудиту, визначеної відповідно до договору, але не менш як 2 тис. грн та не більш як 25 тис. гривень.

Цитата

«Енергоаудит є відомим в ЄС та усьому світі інструментом для аналізу енерговитрат у будівлях, на підприємствах, об’єктах. Від правильно проведеного енергоаудиту залежить, наскільки результативними будуть подальші енергоефективні заходи та майбутня економія енергії й коштів. Тому моніторинг і верифікація є важливими, щоб забезпечити високу якість енергоаудитів в країні», — прокоментувала Голова Держенергоефективності Ганна Замазєєва.

Чому моніторинг та верифікація звітів з енергоаудиту важливі?

Відповідно до Закону України «Про енергетичну ефективність»:

  • якщо за результатами незалежної верифікації звітів з енергоаудитів виявлено, що звіти не відповідають вимогам законодавства, Агентство інформує енергоаудитора про необхідність приведення звіту з енергоаудиту, витягу із звіту у відповідність із вимогами законодавства, разом із зауваженнями;
  • енергоаудитор зобов’язаний протягом 15 робочих днів усунути надані зауваження та направити виправлений звіт з енергоаудиту для повторної незалежної верифікації;
  • якщо повторну незалежну верифікацію звіту з енергоаудиту не пройдено, Агентство надсилає енергоаудитору повідомлення про те, що в разі повторного порушення законодавства відповідну інформацію буде передано кваліфікаційним організаціям для прийняття рішень відповідно до порядку підтвердження кваліфікації осіб, які мають намір провадити діяльність із здійснення енергетичних аудитів.
Джерело: Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України