Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім
Зміни законодавства
06.07.2023
Реформа «зеленої» енергетики: прийнято Закон щодо стимулювання розвитку енергоринку

30 червня Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому Закон про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення та зеленої трансформації енергетичної системи України (проєкт № 9011-д).

За інформацією офіційного вебпорталу Парламенту основні положення Закону передбачають:

1. Впровадження системи підтвердження походження електроенергії, що вироблена з відновлюваних джерел — гарантії походження. Механізм функціонування реєстру гарантій походження є аналогічним з тим, що запроваджені в країнах, що є членами Енергетичного Співтовариства та Євросоюзу. Гарантії походження важливі для підтвердження того, що товари і послуги, при виробництві яких була спожита електроенергія, залишають менший вуглецевий слід. Таким чином, це одна зі складових для досягнення глобальних кліматичних цілей. Крім цього це додаткове джерело доходів для виробників "зеленої" електроенергії.

2. Часткову зміну механізму проведення аукціонів для будівництва генерації з ВДЕ. З однієї сторони знижуються бар'єри для входу учасників в аукціон (прибирається вимога мати земельну ділянку та договір на приєднання), а з іншої — організатор аукціону може більш гнучко ставити вимоги щодо предмета закупки на аукціоні — встановлювати конкретні години або профіль навантаження, за який буде сплачуватись аукціонна ціна. Крім того, підтримка за результатами аукціону буде надаватись не у вигляді feed-in-tariff, а у вигляді feed-in-premium (контракти на різницю замість фіксованих платежів).

3. Запровадження можливості переходу існуючих виробників з зеленого тарифу на feed-in-premium.

4. Надання можливості відновити пошкоджену генерацію ВДЕ зі збереженням зеленого тарифу.

5. Запровадження можливості участі споживачів у наданні послуг на ринку електроенергії через агрегатори. Агрегатори об'єднують споживачів та невеликих виробників електроенергії у щось на кшталт віртуальної електростанції, яка може купувати та продавати електроенергію, а також надавати інші послуги на ринку електричної енергії.

6. Створення механізму самовиробництва, який дає змогу споживачам встановлювати генерацію для власних потреб, решту неспожитої електроенергії продавати своєму постачальнику. Гроші, отримані від продажу електроенергії, направляються на оплату спожитої електроенергії та тарифів на транспортування електричної енергії, а залишок грошей споживач може вивести на власний банківський рахунок. Зазначений механізм дасть стимули для встановлення генерації в місцях споживання та, відповідно, розвитку розподіленої генерації.

7. Закон продовжує на один рік строк протягом якого можуть бути побудовані ВЕС (вітрова енергетика) за зеленим тарифом. Таким чином, надано можливість інвесторам, які через війну не змогли реалізувати проекти з будівництва ВЕС, завершити реалізацію їх проектів.

Загалом Закон створює передумови для споживачів брати активну участь на ринку електричної енергії та заробляти на цьому кошти. Також Закон створює стимули для інвестицій в будівництво розподіленої генерації з ВДЕ

Народний депутат, член парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Жупанин зявив, що ухвалений Закон є своєрідною енергетичною реформою в Україні. Завдяки йому домогосподарства, малий, середній бізнес і великі підприємства отримують змогу розпоряджатися електроенергією, яку вони виробляють сонячними панелями.

Цитата

«Наша основна мета — це так звана енергетична децентралізація, коли ми відходимо від ідеї, що в державі є декілька великих об'єктів, які виробляють електроенергію. Ми переходимо до створення великої кількості об'єктів, що виробляють небагато електроенергії», — пояснив парламентарій.

За його словами, у документі також передбачена для домашніх домогосподарств можливість укрупнюватися. Велика компанія може стати агрегатором електроенергії, яку виробляють сотні домогосподарств, і продавати її не лише на ринку «на добу наперед», а й, наприклад, на ринку допоміжних послуг, де ціна на електроенергію ще вища. Тобто агрегатор зможе заробити більше, а також зможе роздавати електроенергію тим домогосподарствам, від яких її отримує.

Фактично буде створено кілька нових напрямів бізнесу, яких поки немає в Україні. Вони запрацюють з підписанням ухваленого законопроєкту.

Крім того, документом передбачено виконання низки умов для синхронізації роботи енергосистем України та ЄС. 

Джерело: ЛІГА.Закон