Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім
Зміни законодавства
05.09.2024
На крок ближче до європейських стандартів: Міндовкілля оприлюднило перший національний звіт про викиди та перенесення забруднювачів за 2023 рік

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України оприлюднило перший звіт про викиди та перенесення забруднювачів за 2023 рік. Звіт містить комплексну інформацію, зібрану з Національного реєстру викидів та перенесення забруднювачів, включно з даними про викиди в атмосферу, водні ресурси та землю.

Звіт охоплює широкий спектр даних та складається з декількох основних розділів:

  • Викиди забруднювачів в атмосферне повітря. 

 

Інформація збиралася за 60 показниками, що дозволяє детально оцінити стан повітряного середовища.

  • Викиди забруднювачів у водні ресурси. 

 

Збір даних здійснювався за 66 показниками, що відображають якість та безпеку водних ресурсів країни.

  • Викиди забруднювачів у ґрунти. 

 

Дані зібрані за 57 показниками, що дає можливість оцінити вплив різних галузей промисловості та сільського господарства на стан земельних ресурсів.

Ознайомитися зі звітом можна за посиланням. Він автоматично сформований через Єдину екологічну платформу «ЕкоСистема», яка також містить новий функціональний пошук для зручного доступу до даних.

Нагадаємо, 8 жовтня набрав чинності Закон України «Про Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів», згідно з яким підприємства-забруднювачі були зобов’язані протягом 6 місяців внести дані про свої об’єкти до РВПЗ. Реєстр створено за аналогією з європейським, проте з більш зручною та простою онлайн-процедурою.

Міністр Руслан Стрілець тоді наголошував, що протягом двох років планується інтегрувати український реєстр в європейський. Наразі тривають консультації з представниками європейського РВПЗ для поєднання компонентів обох систем, що дозволить Україні обмінюватися актуальними та верифікованими даними з компетентними органами ЄС та синхронізувати довкіллєву політику.

Джерело: Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України