Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім
29.08.2023
Країни басейну Дунаю схвалили проект резолюції про засудження дій росії

Агресія рф та атаки на українські порти Рені й Ізмаїл створюють серйозні екологічні ризики для басейну річки Дунай. Така ситуація потребує розробки заходів із попередження забруднення вод Дунаю у разі подальших атак росії.

Про це йшлося на нараді Секретаріату Міжнародної комісії з захисту річки Дунай за участі делегацій 14 країн – Німеччини, Чехії, Австрії, Словаччини, Угорщини, Словенії, Хорватії, Сербії, Чорногорії, Боснії і Герцеговини, Болгарії, Румунії, Молдови, України, а також представників Європейської Комісії.

Цитата

«Атаки росії на Дунайські порти створюють додаткові небезпеки для екосистеми дельти Дунаю і самого Чорного моря. Тому ми за дорученням Міністра Руслана Стрільця, плануємо провести моделювання розвитку цих наслідків з метою недопущення погіршення стану вод»,наголосив голова української делегації, перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександр Краснолуцький.

Сторони обговорили, як спільно посилити моніторинг Дунайських вод у разі повторних атак:

  • за допомогою супутникових знімків, даних моніторингу та моделей для розуміння поширення забруднення нафтопродуктами чи іншими хімічними сполуками по Дунаю;
  • Україна бере активну участь в системі аварійного оповіщення в басейні Дунаю. Це дає можливість іншим країнам майже миттєво отримувати оповіщення про загрози;
  • у рамках роботи Комісії спільно з Україною та Румунією буде розроблено План надзвичайних дій з ліквідації забруднення вод в дельті Дунаю, яка є світовою природоохоронною спадщиною.

 

Голови Делегацій також обговорили та схвалили проєкт декларації, яка засуджує російську агресію проти українських портів та наголошує на важливості захисту довкілля Дунаю.

Джерело: Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України