Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім
06.06.2022
Дайджест ключових наслідків для українського довкілля за 26 травня – 1 червня 2022 року

Традиційно щотижня Міндовкілля публікує інформацію про шкоду, завдану довкіллю внаслідок збройної агресії рф проти України. На той час, коли тривалість війни перейшла за позначку 100 днів, дайджест містить не лише констатування фактів, а й висновки щодо оцінених збитків.

Загрози ядерній та радіаційній безпеці

У Зоні відчуження триває гасіння окремих осередків лісових пожеж. В Дитятківському лісництві ліквідують пожежу на площі 65 га, в Опачицькому площа пожежі становить 85 га. В Котовському лісництві приблизно 200 га постраждало від пожеж. Через замінування допуск до гасіння заборонений, але загрози розповсюдження вогню немає. Гасіння пожеж ускладнюється обмеженими технічними ресурсами у зв’язку з наслідками окупації – викраденням та знищенням великої кількості техніки і пального, а також загрозою вибухів мін. Радіаційна ситуація контролюється.

Запорізька АЕС продовжує працювати в окупації під контролем російських військових. На Запорізькій АЕС дислокується 500 російських військових і зберігається багато вибухівки. Весь персонал працює під великим тиском загарбників. Зафіксовані факти знущання з персоналу, викрадення людей. Тому ядерна безпека продовжує перебувати під загрозою.

Важливо

27 травня Державна інспекція ядерного регулювання України опублікувала відкрите звернення до Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Держатомрегулювання закликала МАГАТЕ посприяти Україні у вимогах щодо негайного виведення російських військ, воєнної техніки та персоналу «Росатому» з майданчика ЗАЕС та м. Енергодара, що було б найбільшою гарантією безпечного функціонування Запорізької АЕС, а також щодо вимоги припинення обстрілу території України крилатими та оперативно-тактичними ракетами, оскільки такі обстріли потенційно можуть призвести до планетарної катастрофи, більшої за своїми наслідками, ніж Чорнобильська та Фукусімська аварії разом узяті.

Атаки на інфраструктурні та промислові об’єкти

27 травня було ухвалено рішення про зупинення роботи Слов’янської ТЕС в Донецькій області. Електростанція постійно перебуває під ракетно-артилерійським обстрілами з боку російських військ.

28 травня російські війська завдали ракетного удару по території одного з заводів Кривого Рогу. Завод було знищено. Виникла пожежа, яку ліквідували рятувальники.

28 травня у Мерефі Харківської області дві російські ракети знищили сонячну електростанцію на території колишнього сміттєзвалища.

28 травня російські окупанти завдали удару по підприємству «Артемсіль» у Соледарі, що на Донеччині. Внаслідок атаки і спричиненої пожежі одне з найбільших у Європі підприємств із видобутку кухонної солі було знищено.

28 травня виникла пожежа на території колишнього коксохімічного заводу у Донецьку. Окупанти перетворили завод на склад боєприпасів. З охоплених вогнем приміщень було чути вибухи від детонації снарядів.

30 травня внаслідок бойових дій було пошкоджено герметичність гілки аміакопроводу в Бахмутському районі Донецької області. На пошкодженому відрізку трубопроводу знаходилося орієнтовно 250 тонн аміаку. Стався незначний витік аміаку з радіусом можливого ураження близько 4 км. За повідомленнями Донецької обласної військової адміністрації, абсолютна більшість населених пунктів Бахмутського району поза межею зони ураження, загрози для них немає. Ситуація є контрольованою.

31 травня внаслідок обстрілу заводу «Азот» у Сєвєродонецьку Луганської області стався витік азотної кислоти. Місцева влада закликала мешканців міста не виходити з укриттів. Азотна кислота небезпечна в разі вдихання, ковтання та потрапляння на шкіру та слизові оболонки. Внаслідок забруднення можливе випадання кислотних дощів, які завдають значної шкоди довкіллю. 1 червня російські війська обстріляли склад заводу «Азот», на якому зберігався метанол.

Спеціалісти Державної екологічної інспекції Поліського округу розрахували шкоду за забруднення атмосферного повітря внаслідок пожеж на трьох нафтобазах Житомирської та Рівненської областей, що були пошкоджені внаслідок ракетних ударів агресора. Сума збитків становить майже 225 млн гривень.

Також фахівці ДЕІ розрахували шкоду внаслідок російської атаки на нафтогазовидобувний комплекс у Сумській області. Упродовж двох діб під час пожеж відбувалося безперервне й інтенсивне забруднення атмосферного повітря продуктами горіння. Загальна сума шкоди перевищила 140 млн гривень.

Важливо

Унаслідок пожеж на нафтобазах виділяються оксиди азоту, аміак, сірчистий ангідрид, бензапирен, оксиди вуглецю, метали та їх сполуки, що значно впливає на якість атмосферного повітря та в подальшому на здоров’я людини. Забруднюючі речовини можуть переноситися вітрами на великі відстані.

Забруднення, яке безпосередньо спричинене бойовими діями

За даними ДСНС, з 24 лютого до 31 травня 2022 року на території України знешкоджено 125 560 вибухонебезпечних предметів, з них 1 983 авіаційні бомби. Обстежено територію площею 26 тис. 579 гектарів.

Знищена військова техніка та боєприпаси, а також розірвані ракети та авіабомби забруднюють ґрунт і підземні води хімічними речовинами, у тому числі важкими металами.

Згідно з даними Rebuild.ua, у селі Озера Бородянського району Київщини за період окупації було зруйновано чверть житлових будівель, завдано шкоди промисловій та соціальній інфраструктурі. Оцінка сукупних збитків складає 370 млн грн.

Важливо

Руйнування поселень призводить до забруднення довкілля будівельним сміттям та азбестом. Наслідки такого забруднення для довкілля будуть проявлятися роками.

Шкода заповідникам та екосистемам, що охороняються

Унаслідок пожеж, що виникли через дії російських військ, зазнали пошкоджень понад 17 тис. га лісів природно-заповідного фонду у Луганській області. За даними Державної екологічної інспекції, загальна сума завданих збитків перевищує 38 млрд гривень.

Станом на 30 травня пожежі у лісах тимчасово окупованої Херсонщини були локалізовані. Вогнем пройдено понад 4500 га. Через бойові дії, замінованість територій та окупацію рятувальники та лісівники не завжди можуть повноцінно попереджувати та ліквідовувати пожежі.

Шкода водним ресурсам

Російські війська завдають цілеспрямованих ударів по інфраструктурі для забору, очищення та постачання води, а також каналізаційним очисним спорудам.

Важливо

Без води та каналізації наразі всі міста Луганської області на підконтрольній Україні території.

Значно пошкоджені об’єкти водопостачання та водовідведення у Донецькій, Запорізькій, Харківській та Миколаївській областях.

Повномасштабна війна та зруйнована очисна інфраструктура у поєднанні із літнім зростанням температури підвищує ризики появи гострих інфекційних захворювань, як-от холери. Про таку загрозу попередив Центр громадського здоров’я України.

На захопленій окупантами Каховській гідроелектростанції відбувався скид великих обсягів води через відкриття двох шлюзів.

Важливо

Це призвело до часткового затоплення Нової Каховки, набережної та місцевого парку.

Через окупацію належне обслуговування гідроелектростанції під загрозою. Каховське водосховище є найбільшим за об’ємом в Україні (18,3 кубічних кілометрів води).

Важливо

У разі пошкодження греблі Каховського водосховища є загроза підтоплення Херсону і плавнів Дніпра – унікального природоохоронного об’єкта.

Чорне та Азовське моря

Російські війська атакують інфраструктуру вздовж узбережжя Чорного та Азовського морів та кораблі на якірних стоянках, що призводить до забруднення вод і поширення токсинів у море. 30 травня російські окупанти здійснили ракетні обстріли мосту через Дністровський лиман у Затоці на Одещині.

1 червня росіяни атакували місто Очаків реактивними системами залпового вогню «Град». Унаслідок обстрілу суттєво пошкоджено портовий морський буксир та іноземне цивільне вантажне судно, пожежу вдалося загасити. Атака була здійснена з території Кінбурнської коси – унікального природоохоронного об’єкту.

Морський рух з усіх українських портів у Чорному морі залишається заблокованим через загрозу атак російського флоту, захоплення кораблів або підриву морських мін. 31 травня штормом зірвало з якоря дві російські морські міни. Одну з них віднесло хвилями до берега Одещини, де її знешкодили фахівці підривної команди Військово-Морських Сил.

 

 

 

Джерело: Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України