Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім

Підприємство займається випіканням хліба та хлібобулочних виробів і продає свою продукцію фізичним особам-підприємцям. Згідно з договором поставки, фізична особа-підприємець має право повернути товар (хліб, булочки, торти, тістечка тощо), а хлібозавод зобов’язаний прийняти його з відповідним відшкодуванням 100% сплаченої вартості у разі закінчення терміну придатності, за умови дотримання підприємцем строків і умов повернення. Чи є цей повернений товар відходом згідно з класифікатором «16 03 06 Органічні відходи, інші, ніж зазначені за кодом 16 03 05»? Товар (булочки та тістечка з кремом, торти) пересипають хлорним вапном в окремому контейнері та вивозять на полігон (згідно з класифікатором «02 06 01 Сировина та продукти, що непридатні для споживання або переробки»).

Хліб та булочки без крему:

  • використовують для закваски;

  • сушать на сухарі, які в подальшому продають фізичним особам-підприємцям;

  • продають фізичним особам-підприємцям для вигодовування сільськогосподарської птиці та тварин.

 

Чи потрібно мати дозвіл на здійснення операцій з оброблення відходів хлібозаводу та фізичній особі-підприємцю?

На запитання відповідає
Швець Ірина Миколаївна,
проектний менеджер з екологічного розвитку

Харчовий продукт, у якого закінчився термін придатності, і який має бути повернений виробнику, не завжди потрібно класифікувати як відходи. Можливо, що некондиційна продукція повертається до виробника як «Побічний продукт» і може бути ужита при дотриманні умов ст. 9 Закону України «Про управління…

Переглянути матеріал можуть лише передплатники системи або користувачі демо-доступу

КупитиОтримати демо-доступ