Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім

Як правильно підприємству утилізувати старий автотранспорт (металеві залишки)? Чи можливо його утилізувати як металобрухт? Які документи потрібно оформити?

На запитання відповідає
Натоптана Ганна Сергіївна,
директор проєктно-консалтингової компанії «ЕКОПРОФІТ»

Якщо підприємство має на балансі транспортний засіб, який втратив свої властивості і якого потрібно позбутися, потрібно його передати до пункту прийому  суб’єктів господарювання, які здійснюють приймання та/або розбирання транспортних засобів, що утилізуються. Перелік таких суб’єктів господарювання можна побачити в Реєстрі в ЕкоСистемі.

З порядком передачі транспортного засобу на утилізацію, а також переліком документів, які потрібно оформити, можна ознайомитись в ст. 7 Закону України «Про утилізацію транспортних засобів».

Окремо слід зауважити, що підприємство передає транспортний засіб під кодом 16 01 04* «Транспортні засоби, зняті з експлуатації», відповідно до Національного переліку відходів. Крім того, суб’єкт, якому передається транспортний засіб, повинен бути включений до вищезгаданого Реєстру, повинен мати або власну ліцензію на управління небезпечними відходами та дозвіл на управління відходами, або договори з такими суб’єктами господарювання.

Якщо автотранспорт облікований бухгалтерією підприємства вже як металобрухт або інші складові автотранспорту, то його за кодами з підрозділу «16 01__»  Національного переліку відходів, крім 16 01 04* та 16 01 06, слід передати суб’єкту господарювання, який має Дозвіл на оброблення відходів.

Важливо

Самостійно розбирати транспортний засіб та робити з нього металобрухт без наявності дозволу на оброблення відходів не можна.