Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім
16.05.2024
Міндовкілля напрацьовує алгоритм дій, необхідних для синхронізації даних Державного кадастру територій та об’єктів природно-заповідного фонду

Відбулася робоча нарада між першим заступником Міністра Олександром Краснолуцьким, заступником Міністра з питань європейської інтеграції Євгенієм Федоренко, Головою Держгеонадр Романом Опімахом та керівництвом Асоціації газовидобувних компаній України щодо синхронізації даних та порядку ведення Державного кадастру територій та об’єктів природно-заповідного фонду, а також його постійної актуалізації.

У ході обговорення учасники наради визначили, що важливо зберегти природоохоронні території та запобігти видобутку корисних копалин у їх межах — для цього домовилися напрацювати законодавчі зміни, які нададуть можливість мати актуальну інформацію про ПЗФ всім учасникам процесу.

Річ у тім, що складовою виставлення Держгеонадрами на аукціон з продажу спецдозволів на користування надрами є постійний доступ представників Міндовкілля та Держгеонадр до актуальної,  правдивої інформації про наявність і розташування територій та об’єктів ПЗФ, їх перетину з відповідними ділянками надр. З цього випливає основна задача – не допустити порушення природоохоронних вимог при продажі спецдозволів на користування надрами і вберегти природоохоронні території.

Також, визначено потребу в напрацювання змін до Закону України «Про природно-заповідний фонд України», які передбачатимуть необхідність встановлення чітких меж заповідників, здійснення геодезичної зйомки територій з внесенням інформації до Держземкадастру, отримання витягу з Реєстру перед створенням нових об’єктів та територій ПЗФ. 

Міндовкілля вже розробило проєкт оновленої Інструкції про зміст та складання документації державного кадастру територій та об’єктів ПЗФ України, в який будуть додані засади ведення і порядку внесення даних до державного кадастру ПЗФ, як окремого функціонального модуля Єдиної екологічної платформи «ЕкоСистема». Таким чином, забезпечення функціонування повної та структурованої кадастрової системи територій та об’єктів ПЗФ, у якій містяться надійні, точні та актуальні дані, сприятиме взаємодії з публічними електронними реєстрами та інформаційно-комунікаційними системами органів виконавчої влади і відомств.

Джерело: Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України