Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім
09.05.2024
Продовжуємо розбудову системи моніторингу атмосферного повітря за стандартами ЄС

Кабінет Міністрів на своєму засіданні ухвалив зміни до порядку проведення моніторингу атмосферного повітря. Це рішення важливе у контексті імплементації в Україні європейських норм щодо якості повітря та реалізації Закону від 20.03.2023 № 2973 стосовно реформи системи моніторингу довкілля. Над змінами до порядку працювала відповідна робоча група при Міндовкілля, до складу якої входять понад 30 експертів у сфері моніторингу повітря.

Цитата

«Наразі система моніторингу атмосферного повітря в Україні не дає повної картини його стану. Саме тому ми поступово впроваджуємо комплексний та систематичний збір даних, який дозволить проводити відповідний аналіз. І на його основі ухвалювати управлінські рішення. З прийняттям цього рішення Уряду ми стали на крок ближче до системи моніторингу атмосферного повітря європейського зразка», – міністр Руслан Стрілець.

Одним з нововведень постанови є запровадження в Україні показника індексу якості повітря на зразок Європейського. Щоб цей індекс почав працювати якнайшвидше, команда Міндовкілля вже працює над підготовкою підходів та критеріїв для його впровадження.

Постанова також встановлює чіткі вимоги до оцінки якості повітря у різних зонах та агломераціях. Удосконалює процедуру затвердження та виконання програм моніторингу атмосферного повітря, робить впровадження заходів з управління якістю повітря більш прозорим у тих зонах, де рівні забруднення перевищують встановлені граничні показники.

Джерело: Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України