Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім

Як підприємство може продавати зношені шини як вживаний товар, враховуючи, що цей вид відходів згідно з Національним переліком відходів не належить до небезпечних?

На запитання відповідає
Натоптана Ганна Сергіївна,
директор проєктно-консалтингової компанії «ЕКОПРОФІТ»

Для підприємства, яке під час господарської діяльності експлуатуються шини, існує два способи їх позбутися:

1. У разі досягнення чи перевищення експлуатаційних норм середнього ресурсу пневматичних шин, затверджених Наказом Міністерство транспорту та зв'язку України «Про затвердження Експлуатаційних норм середнього ресурсу пневматичних шин колісних транспортних засобів і спеціальних машин, виконаних на колісних шасі» від 20.05.2006 № 488, рішенням внутрішньої комісії підприємства шини можна, або відремонтувати або списати на переробку.

У разі списання шин вони набувають на підприємстві статус відходу, і їх потрібно облікувати у первинному обліку відходів під кодом 16 01 03. Далі підприємство може передати/продати відхід «Вживані шини» із кодом 16 01 03 за Національним переліком відходів іншому суб’єкту господарювання для подальшого оброблення, за умови наявності у нього Дозволу на оброблення відходів.

2. У разі недосягнення експлуатаційних норм середнього ресурсу пневматичних шин, тобто шини залишаються здатними до використання за своїм призначенням, вони не набувають статусу відходів, а просто є предметами, які були в ужитку, і які підприємство може будь-кому продати. Проте це не буде продажем відходів.