Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім

Чи може еколог бути у складі комісії з перевірки технічного стану ГОУ (раз на 6 місяців), якщо не пройшов відповідне навчання?

На запитання відповідає
Кошелєва Олена Сергіївна,
еколог промислового підприємства, експерт ПАЕУ, внутрішній аудитор систем ISO 9001, ISO 14001

Відповідно до Правил технічної експлуатації установок очистки газу, затверджених наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 06.02.2009 № 52 (далі – Правила № 52):

«2.2. Суб'єкт господарювання зобов'язаний:

2.2.1. Забезпечувати безперебійну ефективну роботу і безпечну експлуатацію ГОУ, підтримувати у справному стані споруди, устаткування та апаратуру для очищення викидів відповідно до вимог цих Правил.

2.2.2. Призначити осіб, відповідальних за:

  • технічний стан, обслуговування і безпечну експлуатацію ГОУ;
  • проведення поточних, планових і капітальних ремонтів;
  • утримання у справному стані пристроїв відбору проб, систем контролю та засобів автоматики;
  • належне розташування та обладнання місць відбору проб та вимірювання параметрів газопилового потоку згідно з вимогами чинного законодавства;
  • здійснення інструментально-лабораторних вимірювань параметрів викидів забруднюючих речовин та ефективності роботи ГОУ;
  • ведення журналу обліку робочого часу ГОУ.

2.2.3. На основі цих Правил, рекомендацій проектних організацій та відповідної документації, яка додається до ГОУ, що експлуатується суб'єктом господарювання, розробити і затвердити інструкцію з експлуатації ГОУ відповідно до умов їх роботи.

2.2.4. Проводити не менше одного разу на три роки технічне навчання і перевірку знань інженерно-технічного персоналу та не менше одного разу на рік обслуговуючого персоналу, залученого до експлуатації ГОУ. Результати перевірки знань оформлюються протоколом засідання комісії з перевірки знань з правил технічної експлуатації установок очистки газу, зразок якого наведено у додатку 2».

Проте сама процедура та алгоритм проведення такого технічного навчання та перевірки знань не регламентована Правилами № 52 або іншими нормативно-правовими документами.

У зв’язку з цим більшість підприємств для виконання даної вимоги п. 2.2.4 керується алгоритмом дій, наведеному в Типовому положенні про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженому наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.2005 № 15  (далі — Типове положення).

Коментар експерта

Таким чином, на підприємстві можливо самостійно здійснити технічне навчання та перевірку знань інженерно-технічного персоналу та обслуговуючого персоналу, який залучений до експлуатації ГОУ.

Для цього необхідно:

  1. Наказом керівника підприємства призначити комісію з проведення навчання та перевірки знань;
  2. Наказом керівника підприємства затвердити План проведення технічного навчання персоналу, залученого до експлуатації ГОУ (прийняття рішення щодо форми, програми, тривалості та періодичності навчання працівників здійснюється виключно суб'єктом господарювання);
  3. Провести навчання персоналу відповідно до затвердженої програми;
  4. Результати перевірки знань оформити протоколом засідання комісії з перевірки знань з правил технічної експлуатації установок очистки газу та Інструкції з експлуатації ГОУ.

Коментар експерта

Якщо виконати дії, які описані вище та провести навчання для всього персоналу, в тому числі й для еколога, то еколог може бути у складі комісії з перевірки технічного стану ГОУ.