Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім
06.08.2024
Україна запровадить нові підходи до управління відходами електричного та електронного обладнання

Кращі європейські практики лягли в основу законопроєкту «Про відходи електричного та електронного обладнання». Документ розроблений з урахуванням вимог Директив № 2008/98/ЄС та № 2012/19/ЄС. Він передбачає впровадження системи розширеної відповідальності виробника – тобто механізму, за якого виробники відповідатимуть за весь життєвий цикл власної продукції аж до її утилізації. 

Електроніка –  відходи, що містять багато дорогих матеріалів. Наприклад, у загальній масі міститься близько 20% міді, а ще золото, срібло, рідкоземельні елементи тощо. Разом з тим такі відходи є токсичними і небезпечними для довкілля. ВЕЕО містять значну кількість пластику та вогнетривких оксидів (приблизно по 30% за масою), які важко розкладаються та надовго забруднюють довкілля. Важкі метали (свинець, ртуть, кадмій, хром та інші) проникають в ґрунт і воду і викликають серйозні захворювання. 

При цьому маса електронних відходів швидко зростає. Тож і виникла необхідність створення спеціальної системи збирання та оброблення ВЕЕО. Станом на 2023 рік 78 країн світу прийняли спеціальні норми щодо управління ВЕЕО. 

Європейський Союз був одним з перших та ще у 2003 році впровадив директиву про відходи електричного та електронного обладнання (WEEE Directive). Оновили документ у 2012 році. Найрозвинутіші системи переробки ВЕЕО в ЄС наразі мають Болгарія, Німеччина та Швеція.  

Німеччина запровадила закон про електронні відходи в 2005 році. Країна досягла високих показників збору та переробки ВЕЕО – приблизно 45% від загального обсягу проданого обладнання. Законодавство Німеччини передбачає систему розширеної відповідальності виробника (РВВ), яка вимагає від виробників фінансувати збір та переробку своїх продуктів.

Швеція є лідером у сфері переробки електронних відходів, збираючи близько 60% ВЕЕО, що утворюються в країні. Перше законодавство щодо РВВ для електронних відходів в Швеції було схвалене у 2001 році. Крім того, країна забезпечує зручні умови для здачі відходів, такі як пункти збору в магазинах електроніки.

Одну із найефективніших систем переробки електронних відходів у світі  створила Швейцарія. Вона однією з перших країн впровадила систему РВВ – ще в 1998 році. Країна досягла високих рівнів збору та переробки ВЕЕО, які складають понад 75% від усіх проданих електронних приладів.

Тепер цей шлях необхідно пройти і нашій країні. 

Джерело: Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України