Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім
11.07.2024
Звітність про використання води за формами № 2ТП-водгосп (річна) і № 7-ГР (підземні води) (річна)
Тимошенко Марина Євгенівна,
екологічний аудитор, інженер з охорони навколишнього середовища промислового підприємства, консультант з питань охорони довкілля

Організацію ведення державного обліку водокористування здійснює Державне агентство водних ресурсів України (далі — Держводагентство).

Відповідно до Порядку ведення державного обліку водокористування, затвердженого наказом Міністерством екології і природних ресурсів України від 16.03.2015 № 78 (далі — Порядок № 78) державний облік водокористування ведуть із метою:

  • забезпечення складання державного водного кадастру за розділом «Водокористування»;
  • систематизації даних про:
    • забір і використання вод;
    • скидання зворотних вод і забруднювальних речовин;
    • наявність систем оборотного водопостачання та їх потужність;
    • системи очищення стічних вод, що діють, і їх ефективність.

Важливо

Після здійснення діяльності у сфері водокористування водокористувач обов’язково має подати відповідний звіт.

Звіт про використання води за формою № 2ТП-водгосп (річна)

Подання звіту

Звіт про використання води подають до організацій, що належать до сфери управління Держводагентства, за місцем здійснення водокористування в електронній формі через Єдиний державний веб-портал електронних послуг «Дія» або Портал електронних послуг Державного агентства водних ресурсів України.

При цьому,  копії електронних Звітів з відміткою про одержання подаються платниками рентної плати разом з податковими деклараціями з рентної плати до територіальних органів ДПС.

Процес звітування  через Портал електронних послуг Державного агентства водних ресурсів України достатньо зручний. Для цього необхідно перейти за посиланням та натиснути кнопку «Подати звіт».

Подача звіту є обов’язковою для водокористувачів, які здійснюють діяльність, пов’язану із забором та/або використанням води, скиданням зворотних (стічних) вод та забруднюючих речовин, а саме:

  • забирають воду з водопровідних мереж або інших систем водопостачання обсягом від 5 м3 на добу (у середньому протягом календарного року) і передають зворотні (стічні) води до систем водовідведення;
  • забирають воду для зрошення обсягом від 5 м3 на добу (у середньому протягом зрошувального періоду);
  • використовують воду для виробництва напоїв незалежно від кількості води;
  • здійснюють скид (незалежно від об’єму) зворотних (стічних) вод безпосередньо у водні об’єкти та підземні горизонти;
  • віднесені до галузі гідроенергетики;
  • користуються водними об’єктами для рибогосподарських потреб (крім суден флоту рибної промисловості).

Важливо

У разі припинення діяльності або недосягнення критеріїв щодо подачі звітності про використання води, водокористувач інформує організації, що належать до сфери управління Держводагентства, про припинення подання Звіту або призупинення подачі Звіту до досягнення критеріїв.

Оформлення звіту

Звіт складається на основі даних первинного обліку водокористування та результатів вимірювань показників якості води (не менше ніж один раз на квартал), які подаються до організацій, що належать до сфери управління Держводагентства, разом зі звітом.

Обсяги, періодичність і методи інструментально-лабораторних вимірювань якості зворотних (стічних) вод визначають водокористувачі й організації, що належать до сфери управління Держводагентства.

Інформація, що міститься у Звіті, є первинними даними про водокористувача та його водогосподарську діяльність.

Довідка

Звітним періодом є календарний рік (від 01 січня до 31 грудня). Водокористувачі не пізніше 1 лютого наступного за звітним року подають Звіти до організацій, що належать до сфери управління Держводагентства.

Аналіз достовірності звітних даних здійснюють на підставі наданих водокористувачами:

  • даних первинного обліку водокористування і результатів хімічних аналізів води;
  • дозволів на спеціальне водокористування;
  • нормативних розрахунків водокористування та водовідведення.

 

Заповнення звіту

В адресній частині Звіту водокористувач проставляє:

  • код водокористувача;
  • код згідно з ЄДРПОУ;
  •  реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які у зв’язку з власними релігійними переконаннями відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган контролю і мають відмітку в паспорті);
  • код основного виду економічної діяльності (за КВЕД ДК 009:2010);
  • код належності до платника єдиного податку четвертої групи.

Довідка

У разі належності водокористувача до платника єдиного податку четвертої групи у відповідній графі адресної частини Звіту проставляють код «01».

В адресній частині форми Звіту вказують кількість заповнених рядків таблиць 1 і 2 Звіту, кількість заповнених бланків і номер бланка.

Таблиця 1 Звіту призначена для обліку об’ємів води, забраної із природних джерел, одержаної від інших водокористувачів, використаної водокористувачем і переданої іншим водокористувачам для використання та (або) скиду, а також втраченої під час транспортування (табл. 1). 

Таблиця 1

Особливості заповнення таблиці 1 Звіту

Назва графи

Інформація, яку зазначають

Графа «Б»

Зазначають назву джерела водопостачання або водокористувача, із системи водопостачання (водовідведення) якого отримано воду.

Кожне джерело вказують в окремому рядку. Окрім того, в окремому рядку вказують водокористувача, від якого отримано воду для очищення, скиду або використання водокористувачем, який звітує

Графа «В»

Зазначають код типу джерела водопостачання відповідно до кодів типу джерела водопостачання і приймача зворотних (стічних) та інших вод згідно з додатком 1 до Порядку № 78. Код водокористувача, від якого отримано воду, зазначають організації, що належать до сфери управління Держводагентства.

Код водокористувача формують із шести знаків. Перші два знаки є кодом адміністративної одиниці відповідно до затвердженого Держводагентством класифікатора кодування адміністративно-територіального поділу країни. Наступні чотири знаки — порядковий номер водокористувача у зазначеній адміністративно-територіальній одиниці.

Коди водокористувачів у системі державного обліку водокористування присвоюють організації, що належать до сфери управління Держводагентства. Під час одержання води із водогосподарських систем іншого водокористувача в графі «В» після коду типу джерела водопостачання зазначають код водокористувача, від якого одержано воду.

Якщо зворотні (стічні) води надходять від декількох водокористувачів, то на місці коду водокористувача, від якого отримано воду, зазначають шестизначний код, першими трьома знаками якого є дев’ятки, а четвертий, п’ятий і шостий знаки вказують на кількість водокористувачів, від яких отримано зворотні (стічні) води. На місці коду типу джерела водопостачання зазначають «91»

Графа «Г»

Зазначають код поверхневого водного об’єкта, із якого здійснюють забір води (у басейні якого розташоване інше джерело водопостачання) організації, що належать до сфери управління Держводагентства.

Код поверхневого водного об’єкта визначають відповідно до затвердженого Держводагентством класифікатора кодування водних об’єктів, із яких здійснюють забір води або у які скидають зворотні (стічні) води.

Якщо вода надходить від іншого водокористувача, то зазначають код поверхневого водного об’єкта, із якого забирає воду водокористувач, що її передає.

Якщо водокористувач отримує воду від водокористувача, який забирає її із декількох джерел, то під час складання ним Звіту здійснюють розбивку об’ємів отриманої води та назв і типів джерел водопостачання пропорційно об’ємам забраної води (згідно зі Звітом водокористувача, який передає воду)

Графа «Д»

Зазначають код категорії якості забраної або одержаної води відповідно до кодів категорії якості забраної, одержаної, переданої і скинутої води згідно з додатком 2 до Порядку № 78

Графа «Е»

Зазначають відстань від гирла водотоку до місця водозабору із нього, а під час забору підземних вод — відстань від гирла до створу річки, найближчого до місця розташування підземного водозабору.

Якщо вода надходить від іншого водокористувача, то в графі «Е» указують відстань від гирла річки до місця забору води (із поверхневого або підземного джерела), переданої водокористувачеві, який звітує

Графа 1

Зазначають об’єм забраної або одержаної від іншого водокористувача води (зокрема зворотної (стічної))

Графи 2–13

Зазначають об’єм забраної або одержаної води за місяцями

Графи 14, 15

Зазначають ліміти використання води й об’єми фактично використаної води.

Установлений водокористувачу ліміт використання води розбивають за кожним джерелом і охоплює також об’єм води, переданої для використання на відповідні потреби водокористувачами, які самостійно не звітують.

Вторинні водокористувачі, які здійснюють спеціальне водокористування без оформлення відповідних дозволів, у графі 14 зазначають об’єми води, які узгоджені з Держводагентством під час укладання договорів на постачання води з первинними водокористувачами (ліміт використання води для вторинних водокористувачів)

Графи 16—19, 21

Зазначають об’єм використаної води на відповідні потреби водокористувачем, який звітує, а також переданої для використання на відповідні потреби водокористувачами, які самостійно не звітують.

У графі 16 зазначають об’єм води, використаної для задоволення власних питних і санітарно-гігієнічних потреб водокористувача, який звітує, а також питних і санітарно-гігієнічних потреб населення.

У графі 17 зазначають об’єм води, використаної для власних виробничих (технологічних) потреб, разом із об’ємом води, забраної безпосередньо із водного об’єкта, що надходить на підживлення систем оборотного водопостачання.

Санаторії, будинки та бази відпочинку, готелі, лікувальні й освітні заклади (за винятком лікувальних і навчальних, зокрема дошкільних навчальних закладів, що фінансують виключно за рахунок бюджетів різних рівнів, які у графі 20 зазначають код виду використання води «14» відповідно до кодів інших видів використання води згідно з додатком 3 до Порядку № 78) у графі 17 зазначають відповідно об’єми води, використаної для потреб осіб, що відпочивають, проживають і тих, що лікуються.

У графі 18 зазначають об’єм води, використаної на зрошення земель.

У графі 19 зазначають об’єм води, використаної для питних і санітарно-гігієнічних потреб водокористувачами, які самостійно не звітують про використання води, а також об’єм води, використаної водокористувачами для поливу (благоустрою) власних територій.

Водокористувачі, які звітують за санаторії, будинки та бази відпочинку, готелі, лікувальні й освітні заклади (за винятком лікувальних і навчальних, зокрема дошкільних навчальних закладів, що фінансують виключно за рахунок бюджетів різних рівнів, для яких у графі 20 зазначають код виду використання води «14» згідно з додатком 3 до Порядку № 78), у графі 19 зазначають відповідно об’єми води, використаної для потреб осіб, які відпочивають, проживають і тих, хто лікується.

У графі 21 зазначають об’єм води, використаної на потреби, не враховані у графах 16–19, водночас у графі 20 зазначають код виду використання води згідно з додатком 3 до Порядку № 78

Графа 22

Зазначають код категорії якості переданої води згідно з додатком 2 до Порядку № 78

Графа 23

Зазначають об’єм води, переданої іншим водокористувачам (які самостійно звітують) без використання, об’єми транзитних вод і зворотних (стічних) вод, що одержують від інших водокористувачів для очищення

Графи 24, 25

Зазначають об’єм води, переданої іншим водокористувачам після використання, водночас у графі 24 зазначають код категорії якості переданої води згідно з додатком 2 до Порядку № 78

Графа 26

Зазначають об’єм води, втраченої внаслідок фільтрації, випаровування, протікання, аварій тощо в системах водопостачання водокористувача, який звітує.

Важливо

Загальна вимога до заповнення таблиці 1 Звіту — об’єм забраної або одержаної води (графа 1) має дорівнювати сумі об’ємів фактично використаної води (графа 15), переданої води без використання (графа 23) і втрат води (графа 26).

Важливо пам’ятати, що у разі відсутності вимірювальних приладів, якщо можливість їх установлення є, рентна  плата за використання води сплачується  у двократному розмірі.

Довідка

Якщо величина показника відсутня, то у відповідних рядках та графах зазначається прочерк. Якщо ж величина показника менше ніж передбачений для нього ступінь точності, то у відповідних рядках та графах зазначається «0,0».

 

Таблиця 2 Звіту призначена для обліку об’ємів зворотних (стічних) та інших вод, що скидають безпосередньо у водні об’єкти та підземні горизонти, передають іншим водокористувачам або надходять на поля зрошення, рельєф місцевості, поля фільтрації, у накопичувачі та вигреби, а також для обліку кількості забруднювальних речовин (табл. 2).

Таблиця 2

Особливості заповнення таблиці 2 Звіту

Назва графи

Інформація, яку зазначають

Графа «Б»

Зазначають назву приймача зворотних (стічних) та інших вод

Графа «В»

Зазначають тип приймача зворотних (стічних) та інших вод згідно з додатком 1 до Порядку № 78

Графа «Г»

Зазначають код поверхневого водного об’єкта, у який скидають воду (у басейні якого розташовані інші приймачі зворотних (стічних) вод).

Код поверхневого водного об’єкта визначають відповідно до затвердженого Держводагентством класифікатора кодування водних об’єктів, із яких здійснюють забір води або у які скидають зворотні (стічні) води

Графа «Д»

Зазначають код категорії якості скинутих у водні об’єкти або відведених в інші приймачі зворотних (стічних) вод згідно з додатком 2 до Порядку № 78

Графа 1

Зазначають відстань від гирла водотоку до місця скиду в нього зворотних (стічних) вод, а в разі скидання зворотних (стічних) вод у підземні горизонти, на поля зрошення, рельєф місцевості, поля фільтрації, у накопичувачі та вигреби — відстань від гирла до створу річки, найближчого до місця розташування такого приймача.

У випадку скидання дренажних вод у магістральні канали зазначають відстань від головної споруди каналу до місця скидання

Графа 2

Зазначають фактичний об’єм водовідведення у водні об’єкти й інші приймачі, які не належать до водних об’єктів

Графа 3

Зазначається об’єм зворотних (стічних) вод (у тому числі шахтно-кар’єрних, пластових, дренажних та баластних), які скинуті в природні водні об’єкти без очистки і якість яких не відповідає встановленим у дозволі на спеціальне водокористування гранично допустимим концентраціям (далі — ГДК)

Графа 4

Зазначають об’єм зворотних (стічних) вод (зокрема шахтно-кар’єрних, пластових, дренажних, баластних), які скинуті в природні водні об’єкти після очисних споруд і якість яких не відповідає встановленим у дозволі на спеціальне водокористування ГДК

Графа 5

Зазначають об’єм нормативно-чистих зворотних (стічних) вод, які скидають у природні водні об’єкти без очищення. До нормативно-чистих належать зворотні (стічні) води, якість яких відповідає встановленим у дозволі на спеціальне водокористування ГДК

Графи 6–8

Зазначають об’єми нормативно-очищених на відповідних очисних спорудах (біологічного, фізико-хімічного, механічного очищення) зворотних (стічних) вод. До нормативно-очищених належать зворотні (стічні) води, якість яких відповідає встановленим гранично допустимим скидам (далі – ГДС).

Об’єм зворотних (стічних) вод, що пройшли послідовне очищення на спорудах механічного, фізико-хімічного та біологічного очищення, зазначають один раз в одній із граф — 6, 7 або 8, що відповідає завершальній стадії очищення.

Зарахування зворотних (стічних) вод до категорій «забруднених», «нормативно-очищених» і «нормативно-чистих» здійснюють на підставі порівняння фактично скинутої кількості забруднювальних речовин із установленими ГДС для кожного водовипуску.

Якщо забір і скидання зворотних (стічних) вод здійснюють у межах одного й того самого району основного річкового басейну, то кількість забруднювальних речовин у зворотних (стічних) водах визначають із відрахуванням кількості відповідних забруднювальних речовин у воді, що була забрана.

Якщо забір води здійснюють у межах одного району основного річкового басейну, а скид зворотних (стічних) вод — у межах іншого району основного річкового басейну, то кількість забруднювальних речовин у зворотних (стічних) водах визначають без відрахування кількості відповідних забруднювальних речовин у воді, що була забрана

Графи 9–20

Зазначають код забруднювальної речовини відповідно до кодів основних забруднювальних речовин згідно з додатком 4 до Порядку № 78 і через скісну — її кількість.

Значення кількісних показників забруднювальних речовин зазначають із округленням до одного знака після коми у разі загальної довжини формату з восьми знаків, разом із комою

 

Довідка

Якщо забір та скид зворотних (стічних) вод здійснюється у межах одного й того самого району основного річкового басейну, то кількість забруднюючих речовин у зворотних (стічних) водах визначається з відрахуванням кількості відповідних забруднюючих речовин у воді, що була забрана.

У разі отримання води, у тому числі зворотної (стічної) від іншого водокористувача, кількість забруднюючих речовин у зворотних (стічних) водах визначається з відрахуванням кількості відповідних забруднюючих речовин у фоновому створі.

При заповненні окремих рядків таблиці 2 Звіту для відображення скидів колекторно-дренажних вод, що відводяться з метою зниження рівня ґрунтових вод, а також вод, що відводяться на поля зрошення, рельєф місцевості, поля фільтрації, у накопичувачі та вигреби, графи 3 – n не заповнюються.

Важливо

Загальна вимога до заповнення таблиці 2 Звіту — фактичний об’єм водовідведення у водні об’єкти й інші приймачі, які не належать до водних об’єктів (графа 2), має дорівнювати сумі об’ємів забруднених (графи 3 і 4), нормативно-чистих (без очищення) (графа 5) і нормативно-очищених на відповідних очисних спорудах (графи 6–8) зворотних (стічних) вод.

Таблиця 3 Звіту призначена для обліку додаткових показників використання води, не передбачених таблицями 1 і 2 Звіту (табл. 3).

Таблиця 3

Особливості заповнення таблиці 3 Звіту

Номер рядка

Інформація, яку зазначають

Рядок 1

Зазначають об’єм води, що використовують у системах оборотного водопостачання, за винятком об’єму води, що подають у систему для її підживлення.

До об’єму води у системах оборотного водопостачання не відноситься об’єм води, яка циркулює в системах теплопостачання. У таблиці 1 Звіту враховується тільки об’єм води, що подається на підживлення цих систем

Рядок 2

Зазначають об’єм води в системах повторного водопостачання — сумарний об’єм повторно використаної води протягом року на декількох виробничих майданчиках (у цехах, установках тощо) одного водокористувача, який вимірюють у місцях подачі води на другий, третій і наступні виробничі майданчики (у цехи, установки тощо)

Рядок 3

Зазначають об’єм води, пропущеної через турбіни гідроелектростанцій і гідроакумулюючих електростанцій для вироблення електроенергії

Рядки 4, 5

Зазначають річний ліміт забору води з водних об’єктів (зокрема підземної води), установлений водокористувачу в дозволі на спеціальне водокористування

Рядок 6

Зазначають кількість календарних днів роботи водокористувача, а для меліоративних систем — кількість календарних днів роботи їх водозабірних (скидних) споруд

Рядок 7

Зазначають середню кількість годин роботи водокористувача за добу

Рядок 8

Зазначають фактичну на закінчення року потужність очисних споруд водокористувача, який скидає зворотні (стічні) води після очищення у водні об’єкти.

Не враховують потужність очисних споруд водопідготовки, систем оборотного та послідовного водопостачання, а також споруд попереднього та локального очищення, після яких зворотна (стічна) вода надходить до споруд кінцевого очищення

Рядок 9

Зазначають фактичну на закінчення року потужність очисних споруд, на яких зворотні (стічні) води очищують до категорії нормативно-очищених

Рядок 10

Зазначають фактичну на закінчення року потужність очисних споруд, після яких зворотні (стічні) води відводять на поля зрошення, рельєф місцевості, поля фільтрації, у накопичувачі та вигреби, а також передають після кінцевої стадії очищення для використання іншому водокористувачу

Рядок 11

Зазначають об’єм води, забраної із водного об’єкта, що врахована засобами вимірювальної техніки первинних водокористувачів

Рядок 12

У рядку 12 зазначають об’єм зворотної (стічної) води, що врахована засобами вимірювальної техніки на спорудах кінцевого очищення

 

 

Особливості обліку окремих видів водокористування:

1. При складанні звітів гідроелектростанціями (гідровузлами):

  • об’єм води, забраної для виробничих і господарсько-побутових потреб (водопостачання майстерень, гаражів, інших об’єктів, що знаходяться на балансі гідровузлів), а також переданої іншим водокористувачам, зазначається за загальними правилами;
  • об’єм води, що пропускається через споруди гідровузла для шлюзування суден, пропуску риби, підтримання судохідних глибин, забезпечення санітарних витрат у нижньому б’єфі та інших потреб, що не пов’язані із забором води із природних об’єктів, не враховується;
  • об’єм води, пропущеної через турбіни гідроелектростанцій та гідроакумулюючих електростанцій для вироблення електроенергії, зазначається в рядку 3 таблиці 3 Звіту в мільйонах кубічних метрів (у цілих числах).

2. Водні ресурси, що використовуються без вилучення їх з водних об’єктів:

  • об’єм води, що пропускається через турбіни гідроелектростанцій для вироблення електроенергії та використовується під час експлуатації водних шляхів пасажирським, вантажним самохідним і несамохідним водним транспортом, а також води, що скидається з водних об’єктів для підтримання санітарних витрат у річці та з метою запобігання виникненню гідродинамічних аварій, у таблиці 1 Звіту не зазначається;
  • об’єм води, що використовується для рибогосподарських потреб, у графах 14, 15, 17 таблиці 1 Звіту не зазначається.

3. Водокористувачі, що забезпечують заповнення і підживлення теплових мереж, звітують про вказаний об’єм води в графах 1 – 15, 17 таблиці 1 Звіту та рядках 4, 5 таблиці 3 Звіту. Вода, що циркулює в системах теплопостачання, обліку не підлягає.

4. Підприємства та організації, які забезпечують перекидання води у маловодні регіони каналами і водогонами міжбасейнового та внутрішньобасейнового перерозподілу водних ресурсів, зазначають об’єм забору води із природного водного об’єкта в магістральний канал у графах 1 – 13, 23 (при цьому у графі 22 зазначається код ТР), у графі 26 таблиці 1 Звіту та у графі 2 таблиці 2 Звіту (за винятком втрат при транспортуванні). Об’єм води, яка використовується на власні та інші потреби, зазначається у Звіті на загальних підставах.

5. Організації, що належать до сфери управління Держводагентства, зазначають об’єм води, яка забирається ними із водних об’єктів або магістральних каналів для зрошення, у графах 2-14, 23 (при цьому у графі 22 зазначається код ТН) та у графі 26 таблиці 1 Звіту. Об’єм води, яка використовується на власні та інші потреби, зазначається у Звіті на загальних підставах.

6. Водокористувачі, які отримують воду для потреб зрошувального землеробства від організацій, що належать до сфери управління Держводагентства, у графі 14 таблиці 1 Звіту зазначають об’єм води, узгоджений із зазначеними організаціями до 20 квітня звітного року при укладанні договорів (протоколів про наміри) на поставку води.

7. У випадку забору води безпосередньо із водного об’єкта і передачі її без використання для підживлення (підвищення водності) водних об’єктів (транзит води) її об’єм зазначається у графах 1 – 13, 23 (при цьому у графі 22 зазначається код ТР) таблиці 1 Звіту та у графі 2 таблиці 2 Звіту.

8. При заборі підземної води її об’єм зазначається сумарно, незалежно від кількості свердловин

9. Водокористувачі, що використовують на власні потреби пластову попутно забрану при видобуванні корисних копалин воду і закачують її після використання назад для підтримання пластового тиску, зазначають об’єм води лише у рядку 2 таблиці 3 Звіту. Об’єм попутно забраної при видобуванні корисних копалин води, яка використовується на власні та інші потреби, зазначається у Звіті на загальних підставах.

10. Об’єм попутно забраної при видобуванні корисних копалин води, скинутої без використання в поверхневі або підземні водні об’єкти, зазначається в таблицях 1 і 2 Звіту (графи 22, 23 таблиці 1 Звіту в цьому випадку не заповнюються і код ТР не зазначається).

11. Об’єм зворотних (стічних) вод, що одержуються від інших водокористувачів з метою очистки, зазначається у графах 1 – 13, 23 (при цьому у графі 22 зазначається код СТ) таблиці 1 Звіту та графах 2 – n таблиці 2 Звіту.

12. При заповненні Звітів водокористувачами, які використовують воду для рибогосподарських потреб (риборозведення):

  • об’єм води, що використовується для рибогосподарських потреб без вилучення із водного об’єкта, має дорівнювати максимальному фізичному (з початку року) об’єму водного об’єкта, який використовується для рибогосподарських потреб.
  • якщо водокористувачі, які використовують воду для рибогосподарських потреб (риборозведення), здійснюють інші види водокористування або передачу води іншим водокористувачам, заповнення додаткових рядків Звітів здійснюється на загальних підставах.

13. У разі наявності у сільських населених пунктах суб’єктів господарювання, що провадять господарську діяльність із централізованого водопостачання та/або водовідведення, заповнення ними Звіту про використання води здійснюється на загальних підставах.

14. У разі відсутності у населених пунктах суб’єктів господарювання, що провадять господарську діяльність із централізованого водопостачання та/або водовідведення, об’єми використання води сільським населенням для питних і санітарно-гігієнічних потреб (у тому числі на утримання худоби) зазначаються районними державними адміністраціями у графі 21 таблиці 1 Звіту (з узагальненими даними по району), при цьому у графі 20 зазначається код виду використання води – 05.

 

Звіт про використання підземних вод за формою № 7-ГР(підземні води) (річна)

Важливо

Наказом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України «Про внесення змін до наказу Міністерства екології та природних ресурсів України від 14.03.2016 № 97» від 10.07.2023 № 481 внесено зміни до форми звітності № 7-ГР (підземні води) (річна) «Звітний баланс використання підземних вод за 20___ рік» та Інструкції із заповнення форми звітності № 7-ГР (підземні води) (річна) «Звітний баланс використання підземних вод за 20__ рік», що затверджені наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 14.03.2016 № 97 (далі – Наказ №97).

За новою формою звітування розпочнеться з 1 січня 2025 року!

Мета складання звітності — здійснення обліку запасів і ресурсів підземних вод, отримання систематизованої інформації про їх кількість, якість, ступінь геологічної та техніко-економічної вивченості та промислового освоєння, а також відомостей про видобуток і втрати підземних вод для прийняття управлінських рішень щодо забезпеченості економіки країни достовірними та вірогідними їх запасами. 

Довідка

Звіт про використання підземних вод заповнюють та подають до 20 січня наступного за звітним року Державній службі геології та надр України (далі — Держгеонадр).

Звіт про використання підземних вод за формою № 7-ГР (підземні води) (річна) подають користувачі надр, визначені в ст. 13 Кодексу України про надра (далі — КУпН), що здійснюють користування надрами на підставі та в межах ділянки (родовища) надр, визначеної (визначеного) спеціальним дозволом на користування надрами та/або дозволом на спеціальне водокористування, і водокористувачі, що здійснюють забір з підземних вод з обсягом видобутку більше ніж 100 м3 на добу, які в межах зон санітарної охорони та на прилеглих територіях облаштовують локальну мережу спостережних свердловин відповідно до п. 12 Порядку здійснення державного моніторингу вод, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19.09.2018 № 758.

Подання звіту 

Форма 7-ГР заповнюється в електронному кабінеті надрокористувача на Державному геологічному вебпорталі (далі — Електронний кабінет).

Доступ до Електронного кабінету надається користувачу надр, водокористувачу чи уповноваженій особі після проходження процедури електронної ідентифікації в установленому законодавством порядку, у тому числі з використанням інтегрованої системи електронної ідентифікації, електронного підпису, що базуються на кваліфікаційному сертифікаті відкритого ключа id.gov.ua

Форма 7-ГР заповнюється на підставі такої інформації:

  • спеціальний дозвіл на користування надрами;
  • дозвіл на спеціальне водокористування;
  • дані державного водного кадастру;
  • дані державного реєстру артезіанських свердловин;
  • паспорт водозабірної споруди;
  • заміри динамічного рівня підземних вод;
  • дані обліку відбору та використання підземних вод;
  • хімічні аналізи підземних вод;
  • проєкт (технологічна схема) розробки родовища;
  • звіти та протоколи затвердження (апробації) запасів корисних копалин.

Важливо

До форми 7-ГР вносяться відомості та параметри окремо для кожної водозабірної споруди, що належить користувачам надр, водокористувачам.

Заповнення звіту

Таблиця 4

Інформаційна наповненість форми 7-ГР

Назва розділу

Інформація

Відомості про користувача надр, водокористувача

Вноситься інформація про користувача надр:

  • найменування та ідентифікаційний код згідно з Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України для юридичних осіб;
  • прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності);
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності);
  • номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті);
  • унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності) для фізичних осіб) заповнюються автоматично при реєстрації користувача надр, водокористувача;
  • місцезнаходження/ місце проживання (задеклароване/зареєстроване місце проживання (перебування));
  • адресу електронної пошти та номер телефону

Дані про спеціальний дозвіл на користування надрами
(заповнюється у разі наявності спеціального дозволу на користування надрами)

Вноситься інформація про спеціальний дозвілна користування надрами:

Інформація про родовище/ділянку/водозабір, до яких відноситься
водозабірна споруда

Вноситься інформація про родовище/ділянку/водозабір, до яких відноситься
водозабірна споруда:

  • по родовищу підземних вод / ділянці родовища підземних вод, до яких відноситься водозабірна споруда, яка заповнюється автоматично;
  • по водозабору підземних вод, яка заповнюється користувачем надр, водокористувачем самостійно

Дані про дозвіл на спеціальне водокористування

Вноситься інформація про дозвіл на спеціальне водокористування:

  • найменування та ідентифікаційний код згідно з Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України для юридичних осіб;
  •  прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) та реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті);
  • унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності) для фізичних осіб;
  •  строк дії (з дати по дату або термін, років);
  •  ліміт видобутку (м3/добу);
  •  ліміти видобутку (тис. м3/рік)

Загальні дані про водозабірну споруду

Вносяться загальні дані про водозабірну споруду:

  • системний номер водозабірної споруди за Державним реєстром артезіанських свердловин;
  • номер водозабірної споруди за паспортом свердловини;
  • тип корисної копалини;
  • тип водозабірної споруди;
  • рік буріння;
  • дата початку експлуатації;
  • місцезнаходження водозабірної споруди (область/район / територіальна громада / населений пункт);
  • географічні координати;
  • опис положення водозабірної споруди на місцевості;
  • водоносний горизонт, що експлуатується;
  • абсолютна відмітка устя;
  • відомості про виконавця (найменування та ідентифікаційний код згідно з Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України для юридичних осіб, прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) та реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті), унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності) для фізичних осіб)

Інформація про видобуток та використання підземних вод

Вноситься інформація про видобуток та використання підземних вод:

  • дата заповнення форми 7-ГР;
  • видобуток води за рік, у тому числі, за січень — грудень;
  • кількість годин роботи водозабірної споруди за рік;
  • використання підземних вод за видами: господарсько-питне (ГПВ), виробничо-технічне (ВТВ), розлив у пляшки (РЗЛ), зрошування (ЗР), бальнеологія (Б), лікувальне пиття (оздоровчі заклади) (ЛП), енергетика (Е), скид без використання

Інформація про результати досліджень

Вноситься інформація про результати досліджень:

  • дата дослідження;
  • глибина свердловини;
  • дебіт;
  • глибина до води;
  • мінералізація

Дані про результати досліджень хімічного складу води

Вноситься інформація про результати досліджень хімічного складу води:

  • дата дослідження;
  • макрокомпоненти: аніони — хлориди, гідрокарбонати, сульфати; катіони — кальцій, магній, натрій, калій;
  • мікрокомпоненти (забруднюючі речовини для питних вод) — нітрати, арсен, кадмій, свинець, ртуть, амоній, хлориди, сульфати, нітрити, фосфор загальний (ортофосфати/поліфосфати), трихлоретилен, тетрахлоретилен, водневий показник;
  • компоненти, які перевищують гранично-допустимі концентрації, назви та їх значення; спеціальні компоненти для мінеральних і промислових вод, назви та їх значення, які заповнюються користувачем надр самостійно;
  • перелік хімічних компонентів користувач надр, водокористувач вибирає за допомогою класифікатора або вводить самостійно.

Забруднюючі речовини (нітрати, арсен, кадмій, свинець, ртуть, амоній, хлориди, сульфати, нітрити, фосфор загальний (ортофосфати/поліфосфати), трихлоретилен, тетрахлоретилен, водневий показник) визначаються для підземних вод, які використовуються для питних (господарсько-питних) потреб.

Нормативи для питної води зазначених показників визначаються відповідно до ДСанПіН 2.2.4-171-10.

Водокористувачі прикріплюють до форми звітності поквартальні скановані копії (фотокопії) результатів хімічних аналізів підземних вод

Інформація про результати досліджень для теплоенергетичних вод

Вноситься інформація про результати досліджень для теплоенергетичних вод:

  • дата дослідження;
  • питома теплоенергетична потужність;
  • температура на усті свердловини;
  • тиск на усті свердловини

Дані про технічний стан водозабірної споруди

Вносяться дані про технічний стан водозабірної споруди:

  • дата дослідження,
  • стан водозабірної споруди.

 

Інформація, зазначена у розділі 1, абзаці першому розділу 2, розділі 3, 4, 6, 9 заповнюється автоматично при реєстрації користувача надр, водокористувача в Електронному кабінеті. Інформація, що зазначена в розділах 1, 3, 4, 6, 9 форми 7-ГР, надходить з функціонуючих баз даних ДНВП «Геоінформ України»:

  • Державного реєстру спеціальних дозволів на користування надрами;
  • Державного водного кадастру;
  • Державного реєстру артезіанських свердловин.

 

Інформація, зазначена у Відомостях, абзаці другому розділу 2, розділах 6-9 заповнюється користувачем, водокористувачем самостійно.