Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім
12.04.2024
Відбудова України за європейськими принципами зеленого відновлення: Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування затвердив рекомендації для подальшого забезпечення відновлення України

Відбулися слухання у Комітеті Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування на тему відбудови України за європейськими принципами зеленого відновлення. Участь взяли понад 200 представників парламенту, урядових установ, міжнародних організацій, країн-донорів, наукових установ та громадських організацій.

Обговорили поточний стан законодавства та його відповідність принципам сталого розвитку, міжнародні рекомендації досягнення Україною цілей Green Deal, а також інструменти та механізми зеленого відновлення України.

Цитата

«Шкода довкіллю фіксується з перших днів повномасштабного вторгнення росії в Україну, які вже оцінюються трильйонами гривень. Водночас ми активно працюємо не лише над фіксацією збитків, а й над відновленням країни. Це проєкти, які передбачають зелену реконструкцію та відновлення природних ресурсів, враховуючи “Ukraine Facility”. Окрім того,  робочою групою високого рівня з питань екологічних наслідків війни розроблено “Екологічний договір”. Міндовкілля  на виконання доручення Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля напрацьовує план з реалізації Рекомендацій, викладених в Екологічному договорі для України спільно з Офісом Генерального прокурора, Міністерством фінансів, Міністерством економіки та іншими міністерствами, де одним з пріоритетів є  зелена реконструкція», – зазначив перший заступник Міністра Олександр Краснолуцький

Також керівник портфоліо проєктів з енергетики та охорони довкілля UNDP в Україні Роман Шахматенко презентував нове дослідження «Зелене відновлення України – керівні принципи та інструменти для тих, хто ухвалює рішення».  Цей звіт був  підготовлений за підтримки Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні та участі експертів Київської школи економіки. Він також містить рекомендації для подальшого забезпечення відновлення України з урахуванням принципів сталого розвитку, які у підсумку слухань були затверджені  Комітетом Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування.

Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні надала підтримку у проведенні слухань в межах проєкту з оцінки шкоди довкіллю, що фінансується урядом Швеції.

Джерело: Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України