Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім
13.12.2023
До уваги надрокористувачів!

Подавати на збереження геологічні звіти потрібно в електронному вигляді на цифровому носії. Документи, які містять інформацію з обмеженим доступом подають також у паперовій формі.

Державна служба геології та надр України нагадує надрокористувачам, що відповідно до змін, внесених до постанови Кабінету Міністрів України від 07.11.2018 № 939 щодо Порядку розпорядження геологічною інформацією (постанова КМУ від 4.07.2023 № 749) – вторинна (оброблена) геологічна інформація, що є результатом  робіт і досліджень з геологічного вивчення надр, передається виконавцями на державне постійне зберігання в електронній формі на цифровому носії. Документи, які містять інформацію з обмеженим доступом (вимога щодо захисту яких встановлена законом), подаються також у паперовій формі.

Цитата

«Державна служба геології та надр упроваджує принципи paperless і в частині зберігання вторинної геологічної інформації. До цього часу всі геологічні звіти зберігалися в Державному геологічному фонді в паперовому вигляді в одному екземплярі. Аби уникнути їх псування необхідні відповідні умови утримання (температура, вологість тощо), а також регулярне розширення сховища. Через війну з 2022 року практично припинилося державне фінансування потреб фонду, в свою чергу виникла загроза знищення матеріалів через військові атаки. Тому питання зберігання фонду стало гострим і невідкладним завданням, яке ми вирішуємо планомірно й комплексно – приймаємо звіти в цифрі та скануємо наявні, – інформує Голова Держгеонадр Роман Опімах. – Для геологічних матеріалів створюється страховий фонд, також електронна копія вноситься до інформаційної системи, яка не має виходу в мережу Інтернет і використовується як резервне сховище. В Державному геологічному фонді звіти зберігаються безстроково».

Основні вимоги:

  • для зберігання текстових електронних документів і графічних додатків застосовується формат РDF/А (*.pdf);
  • геологічні матеріали мають бути підписані електронним цифровим підписом;
  • цифровий носій тривалого зберігання із записаними на ньому геологічними матеріалами подається на постійне зберігання надрокористувачем разом із супровідним листом, де зазначається назва геологічного звіту, автор, електронна пошта виконавця, складові частини звітних геологічних матеріалів.

 

Для більш детального ознайомлення з правилами приймання вторинної (обробленої) геологічної інформації ДНВП «Геоінформ України» підготував рекомендації щодо оформлення та процедури подання звітних геологічних матеріалів відповідно до нововведень.

Нагадаємо, Голова Державної служби геології та надр України Роман Опімах під час конференції «Надрокористування в Україні. Перспективи інвестування» розповів учасникам заходу про цифровізацію всього ланцюга ключових послуг відомства.

Джерело: державна служба геології та надр