Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім
02.02.2024
Початок національного діалогу щодо декарбонізації видобувної галузі

Такою була одна з тем обговорення на міжнародному довкіллєвому форумі.

Голова Державної служби геології та надр України Роман Опімах взяв участь у Міжнародному довкіллєвому форумі «United for Nature. Agenda for Ukraine». Захід відкрив Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль. Серед учасників заходу – Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець, керівники галузевих центральних органів виконавчої влади, закордонних відомств, представники бізнесу.

Денис Шмигаль відзначив позитивні зміни, які відбулися внаслідок впровадження реформи надрокористування. Серед знакових результатів він відзначив рекордні надходження до держбюджету від продажу спеціальних дозволів на користування надрами – понад 2,4 мільярди гривень. Це важливий і показовий прецедент реформування галузі.

Конференція стала комунікаційною платформою, де зібралися органи державної влади, бізнес, громадськість, щоб обговорити бачення проведення необхідних заходів із декарбонізації видобувного сектору. Серед тем обговорення були: «довкіллєва складова» переговорного процесу щодо вступу України до ЄС, кліматична політика України та джерела фінансування зеленого переходу, наступні кроки в реформуванні водного менеджменту, системи управління відходами та запуск реформи держекоконтролю, розвиток і збереження природно-заповідного фонду.

Цитата

«Ми вперше говоримо про декарбонізацію видобувної галузі України, про необхідність впровадження нових правил, відповідно до директив Європейського Союзу. Зараз ми на початку цього шляху, який необхідно пройти, аби стати частиною ЄС, – зауважив Голова Держгеонадр Роман Опімах. – Робота над гармонізацією національного галузевого законодавства з європейським щодо сталого й зеленого надрокористування, зокрема в частині критичної сировини, вже розпочалася».

Нагадаємо, з метою є посилення інституційної та технічного потенціалу Держгеонадр міжнародні експерти провели аналіз функціоналу Служби. Дослідження стало частиною європейського проєкту з Розробки нового Кодексу України про надра, що здійснювалося з урахуванням законодавства країн Європи та її ключових тенденцій, насамперед про критичну сировину (CRM Act). В основі CRM Act є курс на здійснення декарбонізації економіки та «зеленого» енергетичного переходу, що породжує безпрецедентний попит на мінерали та метали, які визнані критичними для країн ЄС.

Джерело: державна служба геології та надр