Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім
19.07.2021
Держенергоефективності представило ініціативи для подальшого «зеленого» переходу та декарбонізації

На 12-му міжнародному Українському енергетичному форумі Адама Сміта Костянтин Гура, в.о. Голови Держенергоефективості, наголосив на важливості запровадження нових законодавчих інструментів для подальшого збалансованого розвитку української «зеленої» енергетики.

Цитата

«Зміни мають відбуватися із врахуванням трьох базових векторів. По-перше,  енергетична незалежність країни – це питання національної безпеки. По-друге, декарбонізація має бути одним з ключових принципів розвитку вітчизняної економіки. По-третє, сучасні світові тренди супроводжуються визначенням «зеленим» переходом», – повідомив на початку виступу Костянтин Гура.

Щоб досягти цілей і стати успішною та процвітаючою Україною, є рішення – підвищувати рівень енергоефективності у всіх секторах і розвивати «зелену» енергетику.

«Зокрема, сьогодні українське законодавство вимагає апдейту з точки зору пошуку нових механізмів підтримки «зеленої» енергетики. Тому Держенергоефективності напрацювало низку додаткових інструментів та стимулів», – повідомив він та назвав такі інструменти:

  • Net Energy Metering – механізм виробництва та споживання електроенергії з відновлюваних джерел з можливістю постачати в мережу надлишкову енергію без «зеленого» тарифу, а потім використовувати її в зручний час.

Цитата

«Це майбутній ринок проз’юмерів, а також вигідна можливість підприємствам виробляти продукцію із використанням «чистої» енергії і в результаті бути конкурентними на міжнародних ринках», – прокоментував керівник Агентства.

  • система видачі гарантії походження енергії, а саме – сертифікатів для підтвердження використання «чистої» енергії. Цей інструмент стане ще більш необхідним із введенням в ЄС CBAM;
  • цілий пакет законопроєктів для активного розвитку української біоенергетики:
    • щодо ринку твердого біопалива;
    • щодо сприяння вирощування енергорослин;
    • щодо нульової ставки податку на СОдля установок на біопаливі;
    •  щодо ринку біометану;
    • щодо ринку рідких біопалив.

Цитата

«Потенціал біоенергетики – це колосальне заміщення 37 млрд м3 газу у рік. Лише половини достатньо, щоб відмовитися від імпорту газу, за що минулого року країна сплатила 2 млрд доларів» – підкреслив вагомість цього сектору  Костянтин Гура.

Окрім цього, керівник Держенергоефективності звернув увагу на питання фінансування проєктів: «Зелені облігації вже набрали юридичної сили з 1 липня. Зараз немає бар’єрів для випуску зелених облігацій корпоративними емітентами. Водночас для повного запуску ринку треба прийняти розроблені концепцію і порядок відбору та супроводження проєктів».

Джерело: Урядовий портал