Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім
03.08.2023

Алгоритм складання

Розрахунку за викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення (Додаток 1 до Декларації)

Заголовна частина

Назва показника

Код рядка

Пояснення щодо заповнення

Порядковий номер

У полі «Порядковий № Податкової декларації» зазначається номер декларації, до якої подається цей розрахунок.

Розрахунок №

У полі «Розрахунок №» арабськими цифрами проставляється порядковий номер розрахунку, починаючи з 1 (одиниці) послідовно в порядку зростання.

Тип розрахунку

Ставиться позначка «х»:

  • у полі «звітний» — якщо додаток 1 складено до звітної декларації;
  • у полі «звітний новий» — якщо в поданій раніше декларації було допущено помилку й вона виправляється шляхом подання нової декларації та додатка 1 до настання граничного терміну його подання;
  • у полі «уточнюючий» — якщо виправляються помилки в поданій раніше декларації та додатку 1 після настання граничного терміну їх подання.

Податковий період

1

 

Звітний (податковий) період

 1.1

У рядку 1.1 зазначається квартал (I, II, III, IV) і рік, за який подається податкова декларація.

Звітний (податковий) період, що уточнюється

1.2

У рядку 1.2 вказується період (квартал (I, II, III, IV) і рік), що уточнюється.

У разі подання уточнюючої декларації та додатка 1 до неї звітний (податковий) період (рядок 1.1) і податковий період, що уточнюється (рядок 1.2), заповнюються однаковими значеннями, що відповідають податковому періоду, який уточнюється: квартал — І, II, III, IV та рік.

У разі уточнення показників раніше поданої декларації в складі звітної декларації в рядку 1.1 вказується звітний (податковий) період, а в рядку 1.2 - минулий період, що уточнюється.

Податковий номер

 2

Для юридичних осіб зазначається присвоєний код ЄДРПОУ, який відповідно до пп. 1 п. 2.2 Порядку обліку платників податків і зборів є податковим номером платників податків, або реєстраційний (обліковий) номер платника податків, який присвоюється контролюючим органом.

Для фізичних осіб зазначається номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта осіб, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта.

Код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ

3

 

Територіальна громада

3.1

У рядку 3.1 зазначається код територіальної громади, визначений за Кодифікатором адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затвердженим наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 26 листопада 2020 року № 290 (у редакції наказу Міністерства розвитку громад та територій України від 12 січня 2021 року № 3), на території якої знаходиться стаціонарне джерело забруднення.

Адміністративно-територіальна одиниця за місцем розташування джерела забруднення

3.2

У рядку 3.2 зазначається код адміністративно-територіальної одиниці, визначений за Кодифікатором, за місцем розміщення стаціонарних джерел забруднення. Для кожного стаціонарного джерела забруднення складається окремий розрахунок (додаток).

Для кожного стаціонарного джерела забруднення складається окремий розрахунок (додаток)

 

Таблична частина

 Найменування показника

Код рядка

Пояснення щодо заповнення

Податкове зобов'язання за звітний (податковий) період (р. 4.1 + р. 4.2 +...)

 4

У рядку 4 вказується загальна сума податкового зобов'язання за стаціонарним джерелом забруднення за звітний (податковий) період.

Показник визначають за формулою:

р. 4.1 + р. 4.2 + ... + р. 1.n.

У рядках 4.1, 4.2, .., 4.n поля 4 — вказується податкове зобов'язання щодо кожного окремого коду забруднюючої речовини, що викидається стаціонарним джерелом забруднення. За потреби кількість таких рядків може бути збільшена.

У разі подання уточнюючого розрахунку в рядках 4, 4.1, 4.2, .., 4.n вказуються правильні дані щодо розміру нарахованого податкового зобов'язання з екоподатку за період, що уточнюється.

У графі 2 рядка 4.1 зазначається код забруднюючої речовини відповідно до додатка 7 до декларації.

У графі 3 рядка 4.1 вказується в тоннах фактичний обсяг викидів в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення (заокруглення здійснюється до трьох десяткових знаків за загальновстановленими правилами).

У графі 4 рядка 4.1 вказується ставка податку,  визначена ст. 243 ПКУ, з урахуванням п. 2 ПКУ (заокруглення здійснюється до двох десяткових знаків за загальновстановленими правилами).

У графі 5 рядка 4.1 вказується розрахована сума податкового зобов'язання в гривнях із копійками (заокруглення здійснюється до двох десяткових знаків за загальновстановленими правилами). Показник графи 5 розраховується як добуток показників колонок 3 та 4 за відповідними рядками.

Податкове зобов'язання, що уточнюється (р. 4 додатка 1, що уточнюється)

5

Рядок 5 (5.1 і 5.2) заповнюється в разі подання уточнюючої декларації, що містить виправлені показники, та в разі уточнення показників раніше поданої декларації в складі звітної або звітної нової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки самостійно виявив платник податку.

У рядку 5 вказується значення рядка 4 додатка 1 до декларації, показники якої уточнюються.

Зобов'язання, що збільшується: якщо (р. 4  > р. 5), то (р. 4 — р. 5)

5.1

Рядок 5.1 заповнюється у випадку, якщо в результаті виправлення помилки виникла недоплата.

У рядку 5.1 зазначається сума податку, яка збільшує податкове зобов'язання у зв'язку з виправленням помилки. Показник розраховують так:

р. 4 — р. 5

Зобов'язання, що зменшується: якщо (р. 5  > р. 4), то (р. 5 - р. 4)

5.2

Рядок 5.2 заповнюється у випадку, якщо в результаті виправлення помилки виникла переплата.

У рядку 5.2 зазначається сума податку, яка зменшує податкове зобов'язання у  зв'язку з виправленням помилки. Показник розраховується так:

р. 5 — р. 4

Розмір штрафу

6

Рядок 6 заповнюється, якщо заповнено р. 5.1 додатка 1.

У  рядку 6  зазначається розмір штрафної санкції (десятковим дробом — 0,03 або 0,05), що застосовується в разі заниження в раніше поданій декларації суми податкових зобов'язань, що самостійно узгоджується платником, визначеної згідно з нормами пп. «а» або «б»  п. 50.1 ПКУ.

Сума штрафу (р. 5.1 х р. 6)

7

У рядку 7 зазначається сума штрафу в гривнях із копійками.

Показник розраховують шляхом добутку рядків 5.1 та 6 додатка 1.

Сума пені

8

У рядку 8 наводиться пеня, нарахована на суму недоплати збору в гривнях із копійками.

Пеню нараховує платник самостійно на суми грошового зобов'язання, визначеного пп. 129.1.3 ПКУ (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені). Нараховується пеня за кожний календарний день прострочення в його сплаті, включаючи день погашення, із розрахунку 100 % річних облікової ставки НБУ, діючої на кожний такий день (абз. 2 п. 129.4 ПКУ).