Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім

Чи є обов'язковими розробка та затвердження коду небезпечного впливу (H-вираз), класу небезпеки та категорії для кожного типу відходів, якщо відходи класифіковано як небезпечні? Чи може відсутність цих кодів у «Класифікації відходів суб'єкта господарювання» або «Плані управління відходами підприємства» стати підставою для «зауважень» з боку інспектора ДЕІ?

На запитання відповідає
Чала Валентина Леонідівна,
начальник відділу охорони праці і екології промислового підприємства

З прийняттям та затвердженням Постановою Кабінету Міністрів України «Порядку класифікації відходів та Національного переліку відходів» від 20.10.2023 № 1102 (далі — Порядок), впроваджено єдину систему класифікації відходів на дві категорії: «небезпечні відходи» та «відходи, що не є небезпечними». Відповідно, на сьогоднішній день не існує «класів» чи «категорій» відходів.

Щодо суті питання: відповідно до п. 13 Порядку, види відходів із дзеркальними кодами (коди, де один визначає небезпечні відходи, а інший — не небезпечні, залежно від складу) можуть класифікуватися без позначки «*» лише за наявності протоколів лабораторних досліджень, які підтверджують відсутність небезпечних властивостей.

Крім того, п. 14 Порядку зазначає, що для визначення небезпечних властивостей відходів утворювачі або суб’єкти господарювання повинні:

  • визначити хімічний склад відходів;
  • встановити наявність небезпечних хімічних речовин або стійких органічних забруднювачів;
  • оцінити небезпечні властивості та присвоїти відповідний код класифікації згідно з вимогами Порядку та Додатком 1.

Коментар експерта

Ці вимоги підтверджують необхідність оцінки небезпечності відходів відповідно до чинного природоохоронного законодавства. Якщо відходи вже класифіковані як «небезпечні», додаткової оцінки та підтвердження кожної окремої властивості небезпечності (згідно з Додатком 3 Закону України «Про управління відходами») не вимагається.