Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім
11.10.2024
Установлення санітарно-захисної зони підприємства та коригування її розмірів
Тимошенко Марина Євгенівна,
екологічний аудитор, інженер з охорони навколишнього середовища промислового підприємства, консультант з питань охорони довкілля

Санітарно-захисні зони створюють навколо об’єктів, які є джерелами виділення шкідливих речовин, запахів, підвищених рівнів шуму, вібрації, ультразвукових й електромагнітних хвиль, електронних полів, іонізованих випромінювань для відокремлення таких об’єктів від територій житлової забудови.

Визначення терміна

Санітарно-захисна зона — територія навколо потенційно небезпечного підприємства, у межах якої заборонено проживання населення та ведення господарської діяльності, розміри якої встановлюють проєктною документацією відповідно до державних нормативних документів.

Проєкт організації санітарно-захисної зони слід розробляти в комплексі з проєктом будівництва (реконструкції) підприємства з першочерговою реалізацією заходів, передбачених у зоні.

Довідка

Сьогодні існує великий обсяг нормативно-правових актів, які регулюють правовий режим санітарно-захисних зон. На першому рівні цієї системи розташовані закони, такі як:

 

Другий рівень правового регулювання складається з підзаконних актів, які конкретизують закони. Особливо важливими є Державні санітарні правила планування та забудови населених пунктів, затверджені наказом Міністерства охорони здоров'я України від 19.06.1996 № 173 (далі — Правила №173), які визначають вимоги до розмірів, встановлення та функціонування санітарно-захисних зон.

Додаткові акти міністерств і державні стандарти уточнюють вимоги до організації територій, проєктування та будівництва промислових об’єктів. Серед них:

 

Ця система нормативно-правових актів забезпечує комплексний підхід до регулювання санітарно-захисних зон і захисту здоров'я населення.

Визначення розмірів санітарно-захисних зон для промислових підприємств

Залежно від джерел впливу на здоров’я населення, санітарно-захисна зона може бути встановлена на підставі нормативних документів та фактичних досліджень джерел впливу (матеріалів інвентаризації викидів, протоколів дослідження повітря населених місць, протоколів дослідження шумового, акустичного забруднення).

Важливо

Якщо розрахунки не підтверджують необхідний розмір санітарно-захисної зони або її організація в конкретних умовах є неможливою, необхідно прийняти рішення про зміну технології виробництва. Це може включати зниження викидів шкідливих речовин, перепрофілювання підприємства або його закриття.

Санітарно-захисну зону    слід   встановлювати   від   джерел шкідливості  до  межі  житлової  забудови,   ділянок   громадських установ, будинків і споруд,  в  тому  числі  дитячих,  навчальних, лікувально-профілактичних     установ,     закладів  соціального забезпечення,  спортивних споруд та ін., а також територій парків, садів, скверів  та  інших об'єктів зеленого будівництва загального користування,  ділянок   оздоровчих   та   фізкультурно-спортивних установ,   місць  відпочинку,  садівницьких  товариств  та  інших, прирівняних до них об'єктів, в тому числі:

  • для підприємств з технологічними процесами, які є джерелами забруднення атмосферного повітря шкідливими, із неприємним запахом хімічними речовинами та біологічними факторами,  безпосередньо від джерел забруднення атмосфери організованими викидами (через труби, шахти) або  неорганізованими  викидами  (через  ліхтарі  будівель, димлячі  і  паруючі  поверхні  технологічних  установок  та  інших споруд тощо),  а   також   від   місць   розвантаження   сировини, промпродуктів або відкритих складів;
  • для підприємств з технологічними процесами, які є джерелами шуму, ультразвуку, вібрації, статичної електрики, електромагнітних та іонізуючих віпромінювань та  інших  шкідливих  факторів  —  від будівель,   споруд   та  майданчиків,  де  встановлено  обладнання (агрегати, механізми), що створює ці шкідливості;
  • для  теплових  електростанцій,  промислових та опалювальних котелень — від димарів та місць зберігання  і  підготовки  палива, джерел шуму;
  • для санітарно-технічних споруд  та  установок  комунального призначення, а також сільськогосподарських підприємств та об'єктів — від межі об'єкта.

 

Основою  для  встановлення  санітарно-захисних   зон   є санітарна  класифікація  підприємств,  виробництв та об'єктів. Згідно з нею, усі підприємства поділяються на 5  класів  залежно  від  ступеня  шкідливості промислових  викидів,  які  виділяються  в  атмосферу,  досконалості технологічних процесів на підприємстві, наявності очисних споруд.

Орієнтовні розміри санітарно-захисних зон встановлені такі:

  • промислові об’єкти та виробництва 1 класу  – 1000 м;

Довідка

* За  винятком  двох  виробництв:

  • виробництво  білково-вітамінного концентрату  – СЗЗ  3000 м;
  • кар’єру  з  видобутку  залізних  руд  відкритим способом з використанням вибухових приладів – СЗЗ 1500 м.
  • промислові об’єкти та виробництва 2 класу – 500 м;
  • промислові об’єкти та виробництва 3 класу – 300 м;
  • промислові об’єкти та виробництва 4 класу – 100 м;
  • промислові об’єкти та виробництва 5 класу – 50 м.

 

При цьому, враховується й галузева спеціалізація підприємства:

  • хімічні підприємства і виробництва;
  • металургійні, машинобудівні і металообробні підприємства і виробництва;
  • підприємства з видобутку руд і нерудних копалин;
  • виробництво будівельної промисловості;
  •  виробництво з обробки деревини;
  • текстильні виробництва та виробництва легкої промисловості;
  •  виробництво з обробки тваринних продуктів;
  •  виробництво з обробки харчових продуктів і смакових речовин;
  • санітарно-технічні споруди та установки комунального призначення.

 

Розміри санітарно-захисних зон для нових виробництв

При організації нових, ще не досліджених у санітарно-гігієнічному відношенні виробництв і технологічних процесів, а також під час будівництва (реконструкції) великих підприємств I та II класів небезпеки, які можуть негативно впливати на навколишнє середовище і здоров'я населення, розміри санітарно-захисних зон мають встановлюватися в кожному конкретному випадку. Це повинно ґрунтуватися на даних про ступінь впливу аналогічних об'єктів, що функціонують як в Україні, так і за її межами, а також на відповідних розрахунках.

 

Коригування розмірів санітарно-захисної зони

Розміри санітарно-захисних зон для нових виробництв і технологій, а також зміни зон (збільшення чи зменшення) затверджуються Головою Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на основі результатів державної санітарно-епідеміологічної експертизи.

Санітарно-захисна зона для підприємств  може бути збільшена, якщо це обґрунтовано техніко-економічними та гігієнічними показниками, але не більше ніж у три рази за таких умов:

  • відсутність способів очищення викидів;
  • неможливість зменшення викидів хімічних речовин, електромагнітних та іонізуючих випромінювань, а також інших шкідливих факторів до рівнів, встановлених нормативами;
  • розташування житлових зон, оздоровчих установ та інших подібних об'єктів з підвітряного боку від підприємств у зоні потенційного забруднення атмосфери.

 

Якщо навіть трикратне збільшення санітарно-захисної зони не усуває негативного впливу підприємства на навколишнє середовище та здоров'я людей, необхідно прийняти рішення про зміну технології виробництва,  що передбачає зниження викидів шкідливих  речовин  в атмосферу, його перепрофілювання або закриття.

Розміри санітарно-захисної зони можуть бути зменшені,  коли в результаті розрахунків та лабораторних досліджень,  проведених для району  розташування  підприємств  або іншого виробничого об'єкта, буде встановлено,  що на межі житлової забудови та прирівняних  до неї   об'єктів   концентрації  шкідливих  речовин  у  атмосферному повітрі,  рівні шуму,  вібрації,  ультразвуку, електромагнітних та іонізуючих випромінювань,  статичної електрики не перевищуватимуть гігієнічні нормативи.

Коментар експерта

Проблемним  питанням  є  визначення  розмірів  санітарно-захисної зони для  промислових вузлів. Для її визначення необхідно  проводити комплексну  оцінку  шкідливих  факторів від усіх джерел шкідливостей разом узятих окремих  підприємств,  виходячи  з  цієї  оцінки вже можна  встановити  розмір  єдиної  санітарно-захисної зони  для  всіх  підприємств  комплексу. 

Обмеження та правила використання санітарно-захисних зон

Важливо

Санітарно-захисна зона  не є  резервною територією  для розширення  підприємства.

У санітарно-захисних зонах забороняється розміщення:

  • житлових будинків;
  • гуртожитків;
  • дитячих закладів, шкіл;
  • лікувальних установ;
  • спортивних споруд;
  • охоронних зон джерел водопостачання.

 

Водночас у санітарно-захисних зонах можуть розташовуватися:

  • пожежні  депо,  лазні,  пральні,   гаражі,   склади   (крім громадських  та спеціалізованих продовольчих),  будівлі управлінь, конструкторських  бюро,   учбових   закладів,   виробничо-технічні училища  без  гуртожитків,  магазини,  підприємства  громадського харчування, поліклініки, науково-дослідні лабораторії, пов'язані з обслуговуванням даного та прилеглих підприємств;
  • приміщення для чергового аварійного  персоналу  та  добової охорони підприємств за встановленим списочним складом, стоянки для громадського та індивідуального транспорту,  місцеві та  транзитні комунікації,    ЛЕП,   електростанції,   нафто-   і   газопроводи, свердловини   для   технічного   водопостачання,   водоохолоджуючі споруди,  споруди  для  підготовки  технічної води,  каналізаційні насосні станції,  споруди  оборотного  водопостачання,  розсадники рослин для озеленення підприємств та санітарно-захисної зони.

Важливо

У промислові райони, відокремлені від сельбищної території санітарно-захисною зоною шириною 1000 м і більше, не слід включати підприємства харчової, медичної, легкої та інших видів промисловості, на продукцію яких та умови праці робітників можуть негативно впливати викиди підприємств високого класу шкідливості.

На зовнішній межі санітарно-захисної зони, що прилягає до житлової забудови, концентрації та рівні шкідливих чинників не повинні перевищувати встановлені гігієнічні нормативи (ГДК, ГДР), а на межі курортно-рекреаційної зони — 80% від значення нормативу.

Довідка

Територія    санітарно-захисної    зони    має     бути розпланованою   та   упорядкованою.  Мінімальна  площа  озеленення санітарно-захисної зони  в  залежності  від  ширини  зони  повинна складати:

  • до 300 м - 60%;
  • від 300 до 1000 м - 50%;
  • понад 1000 м - 40%.

 

З боку   сельбищної  території  необхідно  передбачати  смугу дерево-чагарникових насаджень шириною не менше 50 м,  а при ширині зони до 100 м — не менше 20 м.

Вимоги до санітарно-захисних зон для складських будівель

Санітарно-захисні зони для складських будівель повинні відповідати чинним нормативам проєктування. Розміри таких зон для міських загальнотоварних та спеціалізованих складів, а також складів сильнодіючих отруйних речовин — наведені у табл. 1.

Таблиця 1

Розміри санітарно-захисних зон для міських загальнотоварних, спеціалізованих складів та складів сильнодіючих отруйних речовин

Види складів

Розмір СЗЗ (м)

Склади зберігання зерна, овочів, фруктів, картоплі

50

Склади зберігання грубих кормів, необмолоченого хліба та рослинного волокна

100

Склади зберігання елеваторів

100

Склади зберігання холодильників місткістю понад 600 т

50

Склади зберігання мокросолених шкір без обробки для тимчасового зберігання (до 200 шт)

50

Склади зберігання мокросолених необроблених шкір (понад 200 шт) 

300

Склади тимчасового зберігання утильсировини без її переробки 

100

Видаткові та базисні склади кам'яного вугілля, торфу, дров, легкозаймистих та паливних рідин

100

Склади тимчасового зберігання вторинної сировини  неорганічного походження без її переробки

100

Склади утильсировини, зберігання кісток без їх переробки

300

Промтоварні та продовольчі торгово-розподільні склади

50

Льодосховища місткістю 5 тис.м2 та менше

50

Льодосховища місткістю більше 5 тис.м2                 

100

Міські базові елеватори цементу                        

300

Базисні склади СДОР                               

1000

Витратні склади СДОР

300

Склади хлору:

  • у стаціонарних ємкостях (цистернах, танках)
  • у контейнерах та балонах

 

100

100

Довідка

Санітарні розриви між загальнотоварними і спеціалізованими складами та закладами охорони здоров'я, відпочинку, дитячими дошкільними установами і загальноосвітніми школами можуть бути збільшені, але не більше ніж у два рази.

Для продовольчих складів і складів продовольчої сировини санітарні розриви від промислових підприємств, які виділяють шкідливі речовини, до житлової забудови мають бути такими ж, як між відповідними промисловими підприємствами.

Вимоги до транспортної інфраструктури та об'єктів транспорту в населених пунктах

Транспортна мережа міських і сільських поселень повинна забезпечувати зручні, швидкі та безпечні зв'язки з усіма функціональними зонами, іншими населеними пунктами, об'єктами приміської зони та автомобільними дорогами загальної мережі, з урахуванням особливостей ландшафту та вимог охорони навколишнього середовища.

Пасажирські вокзали, включаючи залізничні та аеровокзали, слід розміщувати з достатніми транспортними зв'язками з центром міста та житловими районами. Санітарно-захисні зони для вокзалів визначаються в залежності від пасажиропотоків.

Житлова забудова повинна бути відокремлена від залізничних ліній санітарно-захисною зоною шириною не менше 100 м, з озелененням не менше 50%.

Аеродроми слід розташовувати за межами поселень, щоб не перетиналися з їх територією, а морські та річкові порти повинні бути на відстані не менше 100 м від житлової забудови.

Автомобільні дороги I, II і III категорій проєктуються в обхід населених пунктів, з відстанню від дороги до житлової забудови не менше 100 м. Для захисту від шуму слід передбачати зелені насадження.

Гаражі та стоянки автомобілів необхідно розміщувати на периферії, а також дотримуватися вимог до відстані від інших об'єктів. Забороняється будівництво вбудованих гаражів у закладах освіти та охорони здоров'я, а автозаправні станції мають бути віддалені не менше 50 м від житлових та громадських будівель.