Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім

До підприємства-утворювача відходів звертаються суб'єкти господарювання з пропозицією укладення договору на надання послуг у сфері управління відходами. При цьому, як дозвільний документ надають наказ Міндовкілля про видачу ліцензії на право провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами від 2021 року, мотивуючи тим, що старі накази не скасовувані. Чи мають право такі суб'єкти господарювання надавати послуги у сфері управління небезпечними відходами?

На запитання відповідає
Шмурак Євген Леонідович,
консультант з питань охорони навколишнього природного середовища

З 2021 року прийнято цілий новий рамковий Закон «Про управління відходами» (далі — Закон), який замінив стару ліцензію на поводження з небезпечними відходами на нову ліцензію на управління небезпечними відходами. Відповідно до п. 4 р. 11 Закону, власники старих ліцензій мали пів року для отримання нових ліцензій. Таким чином, старі ліцензії стали недійсними, а нові ліцензії вимагають наявності повного життєвого циклу управління зазначеними відходами.

Крім того, поточні проблеми у сфері управління відходами також пов'язані з тим, що Міндовкілля не встигло своєчасно підготувати та забезпечити відповідні класифікаційні та дозвільні процедури у цій сфері.

Таким чином, зараз Вам потрібно вирішувати питання з небезпечними відходами, укладаючи сумнівні (незаконні) угоди, або накопичувати власні небезпечні відходи у себе, поступово перетворюючись у їх утримувача. Така політика Міндовкілля призводить до того, що весь бізнес ризикує стати порушником законодавства.