Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім

Підприємство відноситься до IV класу небезпеки виробничих об’єктів, і санітарно-захисна зона складає 100 м, як це зазначено у Додатку № 4 до Наказу № 173. Чи має підприємство на межі санітарно-захисної зони проводити щорічні інструментально-лабораторні заміри, залучаючи спеціалізовану організацію? Які нормативно-правові акти це регламентують?

На запитання відповідає
Чала Валентина Леонідівна,
начальник відділу охорони праці і екології промислового підприємства

На сьогодні, немає нормативно-правового акту, яким би чітко регламентувалися особливості (періодичність, методики тощо) та обов'язковість контролю стану повітря на межі санітарно-захисної зони підприємств (до 30.05.2014 року регулювалося  п. 6.1.1 Державних санітарних правил охорони атмосферного повітря населених місць (від забруднення хімічними та біологічними речовинами)).

Разом з тим є наступні моменти, які підприємство повинно брати до уваги при прийнятті рішення щодо проведення/непроведення контролю викидів концентрацій забруднюючих речовин на межі своєї санітарно-захисної зони:

1. Стаття 29 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», виробничий контроль за охороною атмосферного повітря здійснюється підприємствами, установами, організаціями та громадянами — суб’єктами підприємницької діяльності в процесі їх господарської та іншої діяльності, якщо вона справляє шкідливий вплив на стан атмосферного повітря.

2. Відповідно до п. 8.4. Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів, оцінка якості атмосферного повітря здійснюється на підставі аналізу інформації, одержаної шляхом інструментальних замірів вмісту шкідливих домішок на стаціонарних, маршрутних, під факельних постах спостереження відповідно до вимог РД 52.04. 186-89 і прогнозних розрахунків очікуваного рівня вмісту шкідливих речовин, що виконані згідно з чинними нормативно-методичними документами.

3. Нормативи вмісту забруднюючих речовин в атмосферному повітрі, затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 14.01.2020 № 52, а саме:

  • гранично допустимі концентрації хімічних і біологічних речовин в атмосферному повітрі населених місць;
  • орієнтовно безпечні рівні впливу хімічних і біологічних речовин в атмосферному повітрі населених місць.

 

4. На зовнішній межі санітарно-захисної зони, зверненої до житлової забудови, концентрації та рівні шкідливих факторів не повинні перевищувати їх гігієнічні нормативи (ГДК, ГДР), на межі курортно-рекреаційної зони — 0,8 від значення нормативу  (п. 5.4. Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів)

5. Продивіться Матеріали, в яких обґрунтовуються обсяги викидів забруднюючих речовин свого підприємства — можливо,  розділом «Відомостей з СЗЗ» обумовлені вимоги, зокрема, щодо контролю концентрацій забруднюючих речовин в межах СЗЗ

Коментар експерта

Отже, якщо Ваша санітарно-захисна зона межує з житловою забудовою, об'єктами ПЗФ тощо для уникнення спірних ситуацій з державними органами та місцевими мешканцями рекомендую щодо даного питання звертатися до Вашої місцевої Держспоживслужби/Державної установи «Обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» з запитом щодо можливості погодження Плану-графіку з контролю якості атмосферного повітря на межах Вашої 100-метрової СЗЗ (точки відбору, їх місце розташування, найменування забруднюючих речовин, які треба вимірювати, специфічні для Вашої діяльності, та, власне, періодичність замірів) та, відповідно, його проводити.

Отже, якщо Ваша санітарно-захисна зона межує з житловою забудовою, об'єктами ПЗФ тощо, рекомендую для уникнення спірних ситуацій з державними органами та місцевими мешканцями звертатися до Вашої місцевої Держспоживслужби або Державної установи «Обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України». Це можна зробити з запитом щодо можливості погодження Плану-графіку з контролю якості атмосферного повітря на межах Вашої 100-метрової СЗЗ (точки відбору, їх місце розташування, найменування забруднюючих речовин, які треба вимірювати, специфічні для Вашої діяльності, та, власне, періодичність замірів) та, відповідно, його проводити.