Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім

Як нараховувати екологічний податок за розміщення відходів у першому кварталі 2024 року з урахуванням змін у законодавстві? Потрібно використовувати стару класифікацію відходів (із класами небезпеки) чи нову класифікацію відходів?

На запитання відповідає
Натоптана Ганна Сергіївна,
директор проєктно-консалтингової компанії «ЕКОПРОФІТ»

Станом на квітень 2024 року до Податкового кодексу України (далі — ПКУ),  керуючись яким слід нараховувати та сплачувати екологічний податок за розміщення відходів, не було внесено жодних змін порівняно із 4 кварталом 2023 року щодо нарахування екологічного податку. Дійсно, є проєкти документів щодо внесення змін до Податкового кодексу з цього питання, але вони залишаються лише проєктами. Навіть якщо ці проєкти будуть затверджені, то внесення змін до ПКУ в частині збільшення ставок податків та зміни системи оподаткування повинно відбуватися у термін до 15 липня поточного року з набранням змін лише з наступного року.

Коментар експерта

Отже, наразі маємо юридичну колізію між податковим та природоохоронним законодавством. Але поки ця колізія не буде вирішена, податки все одно потрібно сплачувати, та коди небезпеки відходів  брати, як і раніше, із розроблених на підставі поки що чинних ДСТУ та паспортів відходів. Хоч зараз ці паспорти і не відповідають вимогам нового Закону України «Про управління відходами», але відповідають задачам ПКУ і як внутрішні документи підприємства можуть використовуватись до тих пір, поки підприємство не вирішить припинити їх чинність.

Але як тільки будуть внесені зміни до ПКУ та буде узгоджено питання щодо управління відходами в природоохоронному та податкових законодавствах, підприємству слід припинити чинність старих паспортів відходів та для визначення коду й назви відходу, та його небезпечності користуватись розробленим, відповідно до ст. 53 Закону України «Про управління відходами», Планом управління відходами та  класифікацією відходів, проведеною відповідно до Порядку класифікації відходів, затвердженого Постановою КМУ №1102 від 20.10.2023.