Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім

На підприємстві, в період окупації і впродовж активних бойових дій, утворений метал не передавався спеціальним організаціям. На початок 2023 року його кількість складає 18,905 т, а впродовж 2023 року утворилося 0,297 т. При заповненні звіту про відходи, в електронному вигляді, не вдається показати наявність відходів на зберіганні. Чи правильно буде показати в цій строці 0, а в строці 72 тільки утворений обсяг за рік — 0,297? Така ж історія і з накопиченим осадом міських очисних споруд.

На запитання відповідає
Тимошенко Марина Євгенівна,
екологічний аудитор, інженер з охорони навколишнього середовища промислового підприємства, консультант з питань охорони довкілля

Наказом Державної служби статистики України «Про затвердження форми державного статистичного спостереження № 1-відходи (річна) "Звіт про відходи"» від 02.05.2023 № 167 затверджено нову форму державного статистичного спостереження № 1-відходи (річна) «Звіт про відходи» (далі – Звіт) та введено її в дію, починаючи зі звіту за 2023 рік.

Роз'яснення щодо показників форми державного статистичного спостереження № 1-відходи (річна) «Звіт про відходи» затверджені Наказом Держстату № 19.1.2-12/31-23 від 27.09.2023 (далі – Роз’яснення).

Нововведенням форми є те, що відповідно до п. 2 Розділу II Роз’яснення, у кількості наявних відходів на зберіганні на початок року (на 01 січня) відображено відходи, що утворились на підприємстві у попередньому до звітного році та залишаються на зберіганні у підприємства до їх подальшої передачі іншим суб’єктам господарювання для видалення чи відновлення у звітному році.  При цьому, термін зберігання відходів не  повинен перевищувати один рік із моменту їх утворення. Якщо відходи зберігаються на підприємстві більше одного року з моменту їх утворення, то в показнику «наявність відходів на зберіганні на початок року» їх  кількість не враховується.

Показник щодо наявних відходів на зберіганні на початок року не відображає відходи, розміщені на поверхні чи під поверхнею землі  у спосіб, що не становить загрози здоров’ю людей та навколишньому природному середовищу й не передбачає подальше оброблення відходів (захоронені на полігонах), включаючи:

  • внутрішні місця для видалення відходів, на яких утворювач відходів – суб’єкт господарювання здійснює видалення власних відходів на місці утворення;
  • постійні місця, на яких відходи розміщуються понад один рік.

 

Показники форми не відображають дані про відходи, що перебувають на зберіганні підприємства на початок року, які були утворені за два і більше роки до звітного року, або якщо власник відходів, що утворились у попередньому до звітного році, не позбувся їх у повному обсязі у звітному році.

Коментар експерта

Таким чином, говорячи про металобрухт, у  графі  «Кількість наявних відходів на зберіганні на початок року» розділі І «Інформація щодо діяльності утворювачів відходів» Ви проставляєте 0 (тому, що утворились вони у попередньому до звітного року (2022 р.), та власник не позбувся їх у повному обсязі у звітному році (2023 р.) – тобто зберігання більше року), а в графі «Наявність відходів на зберіганні на кінець року»  – 0,297 (тобто, різницю між сумою даних щодо кількості наявних відходів на зберіганні на початок звітного року та кількості утворених відходів, та сумою даних щодо кількості спалених відходів із метою виробництва енергії або матеріальних продуктів, кількості спалених відходів із метою термічного оброблення, кількості відновлених відходів, кількості видалених відходів, кількості переданих відходів іншим суб’єктам господарювання та кількості експортованих відходів).

Стосовно осаду у  графі  «Кількість наявних відходів на зберіганні на початок року» розділі І «Інформація щодо діяльності утворювачів відходів» Ви проставляєте 97923,000 (це саме та кількість, що утворились у попередньому до звітного року (2022 р.) та якої власник позбувся  їх у звітному році (2023 р.), тобто їх строк зберігання не перевищив 1 рік), а в графі «Наявність відходів на зберіганні на кінець року» – 1734,800 (тобто, різницю між сумою даних щодо кількості наявних відходів на зберіганні на початок звітного року та кількості утворених відходів та сумою даних щодо кількості спалених відходів із метою виробництва енергії або матеріальних продуктів, кількості спалених відходів із метою термічного оброблення, кількості відновлених відходів, кількості видалених відходів, кількості переданих відходів іншим суб’єктам господарювання та кількості експортованих відходів).