Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім

Чи може екологічна інспекція проводити планову перевірку сезонного підприємства, зокрема цукрового заводу, коли воно не функціонує? Перевірка запланована на лютий. Чи залишається цей захід актуальним у період воєнного стану?

На запитання відповідає
Хоміч Людмила Вікторівна,
адвокат, екологічний аудитор

Щодо  перевірок у військовий час

Правові та організаційні засади, основні принципи і порядок здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, повноваження органів державного нагляду (контролю), їх посадових осіб і права, обов'язки регламентовано Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

Зміни у вказаний чи інший закон щодо мораторію проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) на період воєнного стану, внесені не були.

На виконання ст. 5 вказаного Закону ДРС України затверджено План здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на відповідний плановий період, тобто на 2024 рік.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану» від 13.03.2022 № 303 постановлено припинити проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) на період воєнного стану, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 № 64.

Коментар експерта

Тобто, дві різних нормативних акти по-різному регламентують один предмет суспільних відносин, що створює колізію.

Правові та організаційні засади правотворчої діяльності, правила дії нормативно-правових актів, усунення прогалин, подолання колізій у нормативно-правових актах регламентовано Законом України «Про правотворчу діяльність».

За ст. 66 даного Закону, колізія норм права — це протиріччя або невідповідність між нормами права у нормативно-правових актах, що регулюють одні й ті самі суспільні відносини.

У разі виявлення колізії між нормативно-правовими актами різної юридичної сили пріоритет у застосуванні мають норми, що містяться у нормативно-правовому акті вищої юридичної сили.

Враховуючи викладене, пріоритет у даному питанні має Закон України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», оскільки він є актом вищої юридичної сили, ніж постанова Кабінету Міністрів України.

Здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) у 2024 році за вказаного нормативного регулювання буде правомірним.

 

Щодо перевірки під час зупинки підприємства

Відповідно до ч. 3. ст. 4 вказаного закону, планові та позапланові заходи здійснюються в робочий час суб'єкта господарювання, встановлений його правилами внутрішнього трудового розпорядку.

Коментар експерта

Відповідно, якщо робота підприємства носить сезонний характер, період тимчасового простою передбачений наказами по підприємству, правилами внутрішнього трудового розпорядку, рекомендуємо після отримання направлення на здійснення перевірки листом повідомити контролюючий орган про зупинку роботи в лютому.