Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім
01.02.2024
До запуску торгівлі викидами всі повинні розуміти, як працюватиме система, маємо підготувати бізнес, – Вікторія Киреєва

Кліматична політика України не може «почекати» до завершення війни. Її ефективна реалізація – це ще й питання руху до ЄС та «зеленої відбудови» країни. 

Про пріоритети розвитку кліматичної політики під час війни, «зелене» відновлення, енергоефективність, Національний план з енергетики та клімату, а також реалізацію програми Ukraine Facility говорили під час панельної дискусії на Міжнародному форумі «United for Nature. Agenda for Ukraine». 

Цитата

«Кліматична політика та відновлення України за «зеленими» стандартами і новими технологіями – тепер не просто вибір, а наш обов’язок. Війна дуже впливає на цей процес. Так, вже на сьогодні викиди СО2, пов’язані з військовими діями, становлять понад 150 млн тонн, наша промисловість втратила більше 30 великих підприємств. Таких факторів багато і ми їх враховуємо при встановленні короткострокових та довгострокових цілей», – наголосила заступниця Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України  Вікторія Киреєва.

Вікторія Киреєва розповіла учасникам про плани подальшого розвитку кліматичної політики в Україні та презентувала дорожню карту її реалізації, зокрема:

  • триває робота над вдосконаленням національної системи моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів;
  • розробляється стратегія торгівлі викидами. Вже цього року буде представлено проєкт Закону «Про систему торгівлі викидами». У 2025 році буде презентований «тестовий» режим системи торгівлі викидами, плануємо, що повноцінно  вона запрацює з 2026-го, що надалі дозволить Українському СТВ  приєднатися до європейської СТВ;
  • низьковуглецевий розвиток стане підґрунтям для наступного українського Національно визначеного внеску, який  Україна має представити в 2025 році. Саме ця стратегія стане основою для розбудови деокупованих регіонів;
  • Україна  готова бути учасником карбонового ринку вже сьогодні. Маємо відповідні домовленості із Швейцарією та Японією щодо викупу надлишкових квот викидів;
  • Міндовкілля вже розпочало роботу над впровадженням карбонових сертифікатів. 

 

Міжнародні партнери висловили впевненість, що Україна повністю спроможна стати драйвером нових кліматичних рішень. 

Довідка

У дискусії брали участь колишня міністерка навколишнього середовища Бразилії Ізабелла Тейшейра, заступник Міністра економіки України Олексій Соболєв, голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Ганна Замазєєва, президент DiXi Group Олена Павленко, радник Представництва ЄС в Україні з питань енергетики Торстен Воллерт, керівник Центру економічного відновлення Кирило Криволап. Модерувала дискусію Світлана Сушко — заступник директора Команди підтримки реформ при Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України.

Джерело: Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України