Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім
18.05.2022
20 травня спливає строк сплати низки податків і зборів

Податківці нагадують, що 20 травня – це граничний строк сплати окремих податків і зборів, а саме:

  • екологічного податку за І квартал 2022 року;
  • рентної плати за спеціальне використання води за І квартал 2022 року;
  • рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів за І квартал 2022 року;
  • рентної плати за користування надрами (для видобування корисних копалин/у цілях, не пов'язаних із видобуванням корисних копалин) за І квартал 2022 року.

 

Також 20 травня є граничним терміном подання податкової звітності за квітень 2022 року. Зокрема, Податкової декларації з рентної плати за квітень 2022 року та додатків до неї:

  • Додатку 2-1 – Користування надрами для видобування вуглеводневої сировини;
  • Додатку 10-1 – Транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами;
  • Додатку 11-1 – Транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України.

 

Водночас нагадаємо, що відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану» від 03.03.2022 № 2118–IX (Закон діє із 7 березня 2022 р.) внесено зміни до Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VІ (далі – ПКУ). А саме – підрозділ 10 розділу XX ПКУ доповнено новим пунктом 69.

Важливо

Так, у підпункті 69.1 ПКУ встановлено, що у випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок він звільняється від відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом 6 місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Зазначені зміни стосувалися тих платників податків, які не можуть виконувати податкові зобов’язання.

Натомість зараз Верховна Рада України ухвалила новий закон (від 13.05.2022, проте закон ще перебуває на підписі у Президента).Зазначеним законом планується внести зміни, які стосуються скасування відповідальності за порушення строків подання звітності та сплати податків у цілому.

Важливо

Навіть ті платники податків, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, у тому числі звітності, передбаченої пунктом 46.2 ПКУ, реєстрації у відповідних реєстрах податкових накладних,  розрахунків коригування, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків під час війни.

Отже, встановлюється певний умовний період – від початку війни до дати набрання чинності новим законом. За цей період платникам податків не треба буде доводити, була в них можливість платити податки чи ні. Якщо вони не подали звітність чи не сплатили податки, вони не нестимуть за це відповідальності.

Проте всі наявні «борги» щодо зазначених порушень треба буде погасити до серпня 2022 року.