Що є підставою для визначення показників (інгредієнтів) для контролю якості атмосферного повітря на межі санітарно-захисної зони підприємства (трубне виробництво)?

Для початку розберімось у термінах.
Визначення терміна
Зона впливу об'єкта містобудування встановлена навколо об'єкта містобудування зона прямого або опосередкованого його впливу на довкілля, умови життя та здоров'я людей, що проживають на прилеглій території (Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку надання вихідних даних для проектування об'єктів містобудування» від 20.05.2009 № 489 (документ втратив чинність 06.06.2011)).
Вплив на довкілля – будь-які наслідки планованої діяльності для довкілля, в тому числі наслідки для безпечності життєдіяльності людей та їхнього здоров'я, флори, фауни, біорізноманіття, ґрунту, повітря, води, клімату, ландшафту, природних територій та об'єктів, історичних пам'яток та інших матеріальних об'єктів чи для сукупності цих факторів, а також наслідки для об'єктів культурної спадщини чи соціально-економічних умов, які є результатом зміни цих факторів (стаття 1 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля»).
Санітарно-захисна зона – функціональна територія між промисловим підприємством або іншим виробничим об'єктом, що є джерелом надходження шкідливих чинників в навколишнє середовище, і найближчою житловою забудовою (чи прирівняними до неї об'єктами), яка створюється для зменшення залишкового впливу цих факторів до рівня гігієнічних нормативів з метою захисту населення від їх несприятливого впливу (далі – СЗЗ) (Наказ Міністерства охорони навколишнього природного середовища України «Про затвердження Інструкції про загальні вимоги до оформлення документів, у яких обґрунтовуються обсяги викидів, для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами для підприємств, установ, організацій та громадян-підприємців» від 09.03.2006 № 108).
Нормативна СЗЗ – мінімальна санітарно-захисна зона для окремих видів виробництв залежно від класу їх небезпеки, розмір якої визначено нормативними документами санітарного законодавства, зокрема санітарною класифікацією підприємств, виробництв, споруд (ДСП-173-96) та іншими чинними на цей час нормативними документами (Наказ Міністерства охорони навколишнього природного середовища України № 108 від 9 березня 2006 року).
Фактична СЗЗ – санітарно-захисна зона, розмір якої встановлюється для конкретного промислового чи іншого виробничого об'єкта залежно від ступеня його впливу на навколишнє середовище і можливої небезпеки для здоров'я населення відповідно до санітарного законодавства (Наказ Міністерства охорони навколишнього природного середовища України № 108 від 9 березня 2006 року).
Відповідно до п. 8.4. Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19.06.1996 № 173 «Оцінка якості атмосферного повітря здійснюється на підставі аналізу інформації, одержаної шляхом інструментальних замірів вмісту шкідливих домішок на стаціонарних, маршрутних, підфакельних постах спостереження відповідно до вимог "Руководства по контролю за загрязнением атмосферы" і прогнозних розрахунків очікуваного рівня вмісту шкідливих речовин, що виконані згідно з діючими нормативно-методичними документами».
Розмір санітарно захисної зони підприємства встановлюється згідно із Санітарною класифікацією підприємств, виробництв та об'єктів, що наведена у додатку № Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19.06.1996 № 173.
Коментар експерта
Під поняттям «санітарно-захисна зона» мається на увазі частина зони забруднення від межі підприємства і до межі сельбищної території населеного пункту. Санітарно-захисна зона встановлюється з метою зниження рівня забруднення атмосферного повітря до встановлених меж після проведення на підприємствах усіх заходів з очищення промислових викидів. Зона повинна бути відповідним чином планувально організована, озеленена та благоустроєна.
Щодо періодичності, точок речовин, за якими необхідно здійснювати контроль викидів забруднюючих речовин в зоні впливу підприємства
На сьогодні відсутній нормативний документ, який би регламентував періодичність чи порядок проведення контролю забруднюючих речовин у зоні впливу підприємства.
Коментар експерта
Доцільно звернутись до територіальних органів Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, у юрисдикцію яких входить підприємство, з метою узгодження:
- переліку забруднюючих речовин, які підлягають контролю;
- періодичності проведення контролю;
- точок відбору проб повітря.
Вихідними даними для встановлення речовин, які необхідно контролювати, та точок відбору проб атмосферного повітря є:
- попередні результати вимірів на межі СЗЗ, що здійснювались на підприємстві з залученням лабораторії, що підпорядковувалась МОЗ України;
- «Документи, у яких обґрунтовуються обсяги викидів для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами» з додатком «Оцінка впливу викидів забруднюючих речовин на стан забруднення атмосферного повітря підприємства»;
- проєкт встановлення розміру санітарно-захисної зони підприємства;
- розділ «Оцінка впливу на навколишнє середовище (ОВНС)» до проєкту, згідно з яким функціонує підприємство;
- Звіт з оцінки впливу на довкілля планованої діяльності.
Важливо
Під час розрахунку розсіювання необхідно звернути увагу, що в «Документах, у яких обґрунтовуються обсяги викидів для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами» є розділ 2.10 «Оцінка викидів забруднюючих речовин на стан забруднення атмосферного повітря». Саме в цьому розділі треба звернути увагу на забруднюючі речовини, для яких доцільно проводити розрахунок розсіювання. А також перевірити, за якими забруднюючими речовинами є доволі високі показники викиду.
Рекомендую вимірювати забруднюючі речовини, що входять до Наказу Міністерства охорони навколишнього природного середовища України «Про затвердження нормативів граничнодопустимих викидів забруднюючих речовин із стаціонарних джерел» від 27.06.2006 № 309.
Коментар експерта
Нормативним документом, у якому обґрунтовується періодичність і кількість проб для проведення лабораторних досліджень атмосферного повітря на межі СЗЗ від джерел викидів шкідливих речовин, є «Документи, у яких обґрунтовуються обсяги викидів для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами».
У розгляді документів, у яких обґрунтовуються обсяги викидів, беруть участь органи зі здійснення нагляду за дотриманням вимог санітарного законодавства. Цю функцію на сьогодні покладено на Державну службу з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. При наданні висновків ця служба може встановлювати вимоги до організації та проведення виробничого контролю за якістю атмосферного повітря у зоні впливу підприємств, а саме:
- на межі санітарно-захисної зони;
- в сельбищній зоні;
- в зоні відпочинку.
Щодо встановлених ГДВ, з якими необхідно порівнювати обсяги викидів забруднюючих речовин у зоні впливу підприємства (СЗЗ)
- Гранично допустимі концентрації хімічних і біологічних речовин в атмосферному повітрі населених місць;
- Орієнтовно безпечні рівні впливу хімічних і біологічних речовин в атмосферному повітрі населених місць.
Коментар експерта
Рекомендую розробити та узгодити план-графік виробничого контролю за якістю атмосферного повітря в зоні впливу підприємства, у складі якого повинен бути ситуаційний план розміщення об’єктів впливу на атмосферне повітря. На ситуаційному плані необхідно вказати контрольні точки відбору проб.
План-графік виробничого контролю за якістю атмосферного повітря в зоні впливу підприємства необхідно погодити з управлінням Держпродспоживслужби, а також, за необхідності (уточнити саме за безпосереднім місцем здійснення діяльності вказаним підприємством) – із обласним Департаментом екології та природних ресурсів.