Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім

Чим підприємство повинно забезпечувати інспекторів під час проведення планової/позапланової перевірки? Знаходимося на відстані 25 км від міста, місць для проживання на проммайданчику немає, проїзд потягом від міста, харчування у відомчій їдальні тільки в обід.

На запитання відповідає
Швець Ірина Миколаївна,
проектний менеджер з екологічного розвитку

Відповідно до ст. 11 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» підприємство зобов'язано:

  • допускати посадових осіб органу державного нагляду (контролю) до здійснення заходів державного нагляду (контролю) за умови дотримання ними порядку здійснення державного нагляду (контролю), передбаченого цим Законом;

Тобто пропустити на територію підприємства інспекторів, за умови наявності відповідних документів.

  • не створювати перешкоди органам державного нагляду (контролю) чи їх посадовим особам при здійсненні ними заходів державного нагляду (контролю), за умови що зазначені заходи здійснюються такими особами відповідно до вимог закону;

Тобто надавати визначені уніфікованою формою акту перевірки документи, дозволяти відвідувати промислові об'єкти, сприяти відбору проб чи зразків. Якщо до підприємства здійснюється підвезення людей до роботи із населених пунктів, то дозволити інспекторам користуватися робочим транспортом.

  • виконувати вимоги органу державного нагляду (контролю) щодо усунення виявлених порушень вимог законодавства;

Тобто виконувати приписи та рішення контролюючого органу.

  • надавати документи, зразки продукції, пояснення в обсязі, який він вважає необхідним, довідки, відомості, матеріали з питань, що виникають під час державного нагляду (контролю), відповідно до закону;

Обсяг документів повинен бути достатнім для розуміння ситуації та прийняття обґрунтованого рішення.

  • одержувати примірник акта та/або припису органу державного нагляду (контролю) за результатами здійсненого планового чи позапланового заходу.

 

Відповідно до Положень про Державну екологічну інспекцію та її територіальних органів інспектори мають право безоплатно вимагати від підприємства надання інформації та зразків для експертизи.

Важливо

Будь-які блага надаються державним органам на підставі договірних взаємовідносин між юридичними особами. Безоплатне надання платних послуг, подарунків чи вигоди державним органам вважається корупційним правопорушенням відповідно до розділу  IV Закону України «Про запобігання корупції».