Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім
14.04.2021
Забезпечення функціонування системи екологічної сертифікації та маркування
Швець Ірина Миколаївна,
проектний менеджер з екологічного розвитку

Згідно з ISO 14024 екологічні твердження про переваги продукції можуть бути подані у формі:

  • знака екологічного маркування, що належить на законних правах органу з оцінки відповідності (під знаком екологічного маркування обов’язково має бути зазначений номер екологічного сертифіката);
  • фраз, які вказують на певну екологічну перевагу об’єкта сертифікації, валідованих органом сертифікації.

Важливо

Знак екологічного маркування ідентифікує екологічно сертифіковану продукцію згідно з ISO 14024 і може бути застосований з іншими елементами екологічного маркування як на пакуванні, так і в рекламних матеріалах, технічній документації тощо.

Забезпечення функціонування системи екологічної сертифікації та маркування передбачає:

  • розроблення, узгодження, прийняття і періодичний перегляд екологічних критеріїв оцінювання життєвого циклу (стандартів), що дають змогу оцінити поліпшені екологічні та функціональні характеристики об’єктів стандартизації;
  • оцінювання відповідності об’єкта сертифікації вимогам екологічних критеріїв (сертифікація);
  • здійснення нагляду за сертифікованими товарами, послугами чи об’єктами нерухомості (відповідність вимогам екологічних критеріїв і правилам застосування екологічного маркування);
  • забезпечення міжнародного визнання результатів оцінювання.

 

Екологічні критерії оцінювання життєвого циклу розробляє національний технічний комітет стандартизації ТК 82 «Охорона довкілля» (ТК 82 створено згідно із спільним наказом Мінприроди та Держспоживстандарту від 07.09.1993 № 125/80).

Важливо

Екологічні критерії розробляють на чітко визначені об’єкти стандартизації. До складу робочих груп залучені провідні експерти галузі, технологи, екологи.

Етапи упровадження стандарту до системи екологічної сертифікації та маркування:

  1. Публічне обговорення першої редакції розробленого стандарту;
  2. Доопрацювання і пропонування для розгляду Координаційною радою з екологічного маркування;
  3. Прийняття рішення про схвалення стандарту більшістю голосів членів Координаційної ради;
  4. Упровадження стандарту до системи екологічної сертифікації та маркування згідно з наказом про прийняття.

Визначення терміна

Координаційна Рада є колегіальним дорадчим і спостережним органом загального управління програми екологічного маркування в Україні. До складу Координаційної Ради входять представники Мінприроди, Держспоживстандарту, галузевих міністерств, наукових, експертних і громадських організацій.

Екологічна сертифікація здійснюється органом з оцінки відповідності за схемою, що відповідає вимогам ISO 14024.

У процесі сертифікації оцінюють продукцію, її складники (сировина, інгредієнти, комплектувальні тощо) і впливи на стан довкілля та здоров’я людини, пов’язані з її життєвим циклом. Такий підхід відрізняє екологічну сертифікацію від традиційного підходу до оцінювання продукції на відповідність технічним умовам або за показниками безпеки.

Ідеться про вихід за межі традиційності оцінки, коли оцінюється екологічний, соціальний і економічний вплив продукту протягом усього його життєвого циклу. Розширення відповідальності за виробництво та характеристики продукції, пов’язані з її впливами на стан довкілля та здоров’я людини, означають, що виробники відповідальні за вироблену продукцію від її створення до утилізації, тому повинні виробляти продукцію з поліпшеними екологічними характеристиками на всіх стадіях життєвого циклу.

Коментар експерта

Термін проведення процедури сертифікації коливається від 1 до 3 місяців. Тривалість сертифікаційних робіт залежить, передусім, від строків, якості та належного обсягу наданої заявником підтвердної документації. Також на строки може вплинути необхідність додаткових досліджень, випробувань чи оцінювання (зокрема аудиту на місці).

Нагляд за сертифікованою продукцією та дотриманням правил застосування екологічного маркування здійснює орган з оцінки відповідності (ООВ) — GEN згідно з положеннями, викладеними в Угоді на право застосування екологічного маркування, і органи державного контролю (Антимонопольний комітет, Держпродспоживінспекція) у порядку, передбаченому законами України «Про захист економічної конкуренції», «Про захист прав споживачів» і «Про рекламу».

Це є гарантією, що користувач екологічного маркування дотримується вимог Угоди на право його застосування й екологічних критеріїв.

Процедура наглядання передбачає підтвердження відповідності сертифікованої продукції вимогам екологічних критеріїв та контроль за дотриманням правил застосування екологічного маркування згідно з вимогами чинного законодавства та ДСТУ ISO 14024.

Порада експерта

Зазвичай щодо продукції процедура наглядання здійснюється шляхом анкетування та спрощеного документального аудиту. Але залежно від категорії може бути призначений і аудит на місці.

Наглядання здійснюється протягом дії екологічного сертифіката не менше 1 разу на рік у терміни, що визначені в Угоді на право застосування екологічного маркування, або в разі, якщо до ООВ надійшла скарга на сертифіковану продукцію. Вартість процедури наглядання становить від 30 до 50% від вартості первинної сертифікації і разом із термінами проведення планового наглядання зазначається в Угоді.

Нагляд за діяльністю органа з оцінки відповідності щодо його політики, цілей і результативності діяльності здійснює Координаційна рада з екологічного маркування. Підтвердження його компетентності відповідно до вимог ISO/IEC 1706513 здійснює Національне агентство акредитації України.

Екологічна сертифікація та маркування здійснюються за допомогою екологічних етикеток і декларацій.

Важливо

Загальна мета екологічних етикеток і декларацій:

  • донесення до споживачів надійної, точної та достовірної інформації про екологічні властивості продукції та послуг;
  • сприяння задоволенню потреб в такій продукції та послугах, які здійснюють менший негативний вплив на навколишнє середовище.

Екологічні етикетки та декларації дають змогу стимулювати вплив ринку на неперервне поліпшення навколишнього середовища. Вони передбачені й регламентовані:

Визначення терміна

Згідно з рекомендаціями стандарту ISO 14020 екологічна етикетка, або екологічна декларація — це заява, яка інформує про екологічні аспекти продукції або послуг.

Екологічні етикетки й екологічні заяви можуть бути оформлені у вигляді словесного формулювання, знака або графічного зображення. Етикетки та декларації можуть бути розміщені на товарній етикетці, продукції або на упаковці. Екологічне маркування також може розміщуватись у супровідній документації, технічному описі, рекламному проспекті або будь-яким іншим доступним способом.