Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім
29.01.2024
Реформа Державної екологічної інспекції України – один із пріоритетів на 2024 рік

Про це Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець заявив на підсумковій нараді Державної екологічної інспекції у Хмельницькому.  

Цитата

«Наш трек з обрахунку збитків довкілля має світове значення – вже немає часу зволікати з реформою державного екологічного контролю. Маємо не зволікати і робити реальні кроки у реформуванні. На часі – конкретні цілі й таймлайни», – зазначив Руслан Стрілець.  

Руслан Стрілець назвав завдання, які стоять на цьому шляху:

  • усунути дублювання функцій держконтролю іншими органами, сконцентрувати їх у межах ДЕІ та перерозподілити фінансування дублюючих органів шляхом створення єдиного ЦОВВ;
  • посилити репутацію екологічного інспектора. Уже є бачення, що нам потрібно 8000 спеціалістів, обраних за прозорими конкурсами та оновленою системою підготовки;
  • підвищити заробітні плати. У 2024 році бюджет ДЕІ вже збільшено на 58% – в першу чергу це підвищення рівня заробітних плат та покращення умов праці інспекторів;
  • створити щонайменше 10 сучасних лабораторій по всій країні;
  • зробити застосунок ЕкоЗагроза основним інструментом екологічного інспектора. Для нас принципово, щоб у «загальний рахунок» агресору була включена і шкода довкіллю Криму. Торік ДЕІ розпочали роботу з фіксації відповідних фактів за допомогою супутникових знімків. Продовжимо її й надалі.

Цитата

«Наш трек з обрахунку збитків довкіллю масштабується. Збитки довкіллю, про які ми говоримо на міжнародній арені – це напрацювання наших екоінспекторів. Вони необхідні як для виплати росією репарацій, так і для розвитку унікальних практик на міжнародному рівні: показати екологічну ціну війни, трансформувати майбутні війни та зупинити потенційного агресора», – зазначив Руслан Стрілець.

За словами Руслана Стрільця, Держекоінспекція майбутнього – це орган з дворівневою системою контролю не тільки промислових підприємств або об’єктів забруднення, але й збереження живої природи.

Джерело: Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України