Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім
25.11.2020
Формування системи стимулювання персоналу та корпоративної екологічної культури
Хоміч Людмила Вікторівна,
адвокат, екологічний аудитор

Створення екологічно свідомої організації починається передовсім із власних співробітників. Екологізація компанії повинна відбуватися як спільна справа, що спирається на філософію, цінності та місію. Кожного співробітника слід залучити до співдії — тільки таким чином можна досягнути синергетичного ефекту та сталого розвитку.

Крок 1. Поділіться баченням

Перш ніж співробітники почнуть впроваджувати «зелені» стратегії, поясніть їм, як їхні дії впливають на витрати компанії та навколишнє середовище. Поділіться статистикою про вплив компанії на навколишнє середовище (енергоефективність, споживання паперу тощо). Потім поділіться довгостроковими цілями, яких компанія хотіла би досягти. Заохочуйте співробітників надавати пропозиції щодо можливих заходів.

Крок 2. Реалізуйте програму утилізації

Один зі стандартних способів підтримати уважне ставлення до навколишнього середовища — створити програму утилізації в офісі. Від кухонної зони до робочого місця — забезпечте навчання відповідально поводитися з відходами за допомогою чітких покажчиків на спеціально відведених пунктах збору сміття. Це допоможе людям розрізняти, які предмети підлягають переробці, компосту, а котрі — сміттєвому відру.

Також можна завести практику передавання в дар старих комп'ютерних деталей, інших предметів, які надмірно займають місце на робочому місці.

Крок 3. Економте електроенергію в офісі

Вимкнення світла, виключення електронного обладнання в неробочий час допоможе заощадити енергоресурси, а також істотно зменшить рахунки компанії за електроенергію.

Укладіть Пам’ятку про політику компанії щодо зниження енергоспоживання на робочих місцях і в офісі — розкладіть її на робочих місцях.  викладена ваша, і запропонуйте такі пропозиції, як виключення комп'ютерів в кінці робочого дня і вимикання світла, коли конференц-зал не використовується.

Крок 4. Просувайте безпаперовий офіс

Рішення для цифрових і хмарних обчислень дозволили компаніям стати оптимізованими, ефективними та екологічними. Від використання настільних додатків, таких як Microsoft Office і Google Drive для координації робочих проектів, до інвестицій в програмне забезпечення для цифрового управління персоналом і розрахунку заробітної плати для управління персоналом, — папір і чорнило замінені на цифрову альтернативу.

Крок 5. Зменште відходи за рахунок повторного використання

Щорічно українці використовують тонни одноразових кавових чашок і скляночок. Позбавте співробітників від цієї марнотратної звички, заохочуючи використовувати багаторазовий посуд.

Крок 6. Інвестуйте в офісні рослини

Рослини в офісі прикрасять робочі місця, поліпшать атмосферу на робочому місці, зменшать тривожність співробітників. Внутрішня зелень підвищує рівень кисню і видаляє вуглекислий газ і формальдегід.

Дослідження НАСА показують: кімнатні рослини скорочують 87% забруднювачів повітря в приміщенні впродовж 24 год.

Крок 7. Заохочуйте екологічно чисті практики пересування

Підтримайте членів команди у використанні альтернативних видів транспорту:  велосипед, формат «спільна поїздка з колегами». За можливості, спонукайте їх більше ходити.

Крок 8. Бережіть людську енергію

Підтримка здорових та енергійних співробітників буде корисною для загальної продуктивності компанії. Допоможіть людям бути щасливими та сповненими енергії, створюючи безпечне, нетоксичне середовище. Надавайте їм екологічно чисті продукти, стимулюйте заняття фізкультурою, залучайте до спортивних заходів.

Крок 9. Стимулюйте матеріально та нематеріально

Стимулюйте працівників до збереження екологічного робочого середовища. Розпізнайте команду або особу, яка заощаджує найбільше за певний проміжок часу,— і надайте їм невеликий, але приємний знак уваги (подарунок, спеціальний сертифікат тощо).

Важливо

Участь кожного працівника, можливість залучення до процесу реалізації різних екологічних проєктів компанії (і на стадії обговорення, і на стадії реалізації) є основою системи мотивації та стимулювання.

Чесне, добросовісне та правомірне використання природних ресурсів, підтримання сформованих цінностей забезпечує компанії:

  • довіру до підприємства зі сторони представників різних сфер (бізнес, громада, органи влади);
  • підвищення рівня конкурентоспроможності, розширення кількості споживачів і бізнес-партнерів;
  • доступ до обмежених матеріальних, інформаційних, фінансових, людських ресурсів;
  • довготривалі, успішні відносини з партнерами, місцевою громадою, органами влади;
  • усвідомлення на всіх рівнях, що людина є невідривною частиною природи і несе персональну відповідальність за свою діяльність, за те, яку землю, воду і повітря ми залишимо наступним поколінням.


Таким чином, одним із найважливіших елементів ефективності та стратегічності сучасної компанії, її конкурентної переваги є адаптивність до навколишнього середовища, застосування відповідних керівних процедур, спрямованих на формування екологічної корпоративної культури.

Досвід світових корпорацій доводить, що для створення системи мотивації та корпоративної екологічної культури потрібен час, терпіння, участь усіх сторін, бажання, уміння й емпатія. Вкладені ресурси повертаються сторицею.

 

 

Джерело: Екологічна безпека підприємства, №4 (оновлення) / листопад / 2020.