Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім
10.04.2024
Моніторинг довкілля: Україна і Фінляндія обговорили розбудову системи моніторингу атмосферного повітря заєвропейськими стандартами

Україна та Фінляндія посилюють співпрацю задля розбудови сучасної системи моніторингу якості повітря в Україні. Зокрема, у межах візиту фахівців Міндовкілля у Гельсінкі обговорювались питання реалізації майбутнього проєкту «Українсько-Фінська інституційна співпраця у сфері моніторингу атмосферного повітря».

Основними цілями проєкту є модернізація мережі спостережень за якістю повітря відповідно до стандартів ЄС та експертна підтримка для подальшого створення Національної референс-лабораторії. Зокрема, планується встановлення пунктів спостережень, що збирають дані про якість повітря в режимі реального часу, та використання сучасних підходів до оцінювання цієї якості за допомогою методів моделювання та супутникових даних.

Українська делегація також відвідала референс-лабораторію в Фінляндії та долучилась до вивчення досвіду використання моделювання якості повітря для оперативного моніторингу та конкретних цілей державного природоохоронного управління.

Нагадаємо, що у жовтні 2023 року під час Міжнародної конференції «United for Justice. United for Nature» Фінляндія в рамках імплементації п. 8 Формули Миру Президента Володимира Зеленського висловила готовність допомогти Україні реалізувати проєкт «Українсько-Фінська інституційна співпраця у сфері моніторингу атмосферного повітря». Наразі проєкт спільно доопрацьовується та згодом буде переданий на погодження Міністерству закордонних справ Фінляндії.

Посилення співпраці з Фінляндією у цьому напрямку дозволить Україні наблизитися до впровадження стандартів ЄС у сфері якості атмосферного повітря та збільшить спроможність державних органів у визначенні впливу війни на його якість.

Джерело: Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України