Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім

Євроінтеграційний Закон «Про управління відходами» визначив новий вид ліцензування – управління небезпечними відходами. Тобто, що здійснюють збирання та оброблення небезпечних відходів, зобов’язані отримати нову ліцензію. Проте перед цим пройти обов’язкову перевірку відповідності їх матеріально-технічної бази встановленим вимогам. Закон не встановив жодних понять «переліцензування», а виключно визначив новий вид господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню. Згідно зі схваленими змінами, починаючи з 9 січня, суб’єктам господарювання у сфері управління небезпечними відходами потрібно упродовж 5 місяців зібрати всі необхідні документи та отримати нову ліцензію. Підприємство наприкінці травня 2023 року передало на утилізацію відпрацьовані масла. Термін тимчасового розміщення відходів у спеціально відведених місцях на підприємстві закінчується в травні 2024 року, і якщо у суб’єктів господарювання відсутні ліцензії, підприємство не може передати відпрацьовані масла. Що робити підприємству, якщо немає кому передати небезпечні відходи? Яка відповідальність настає, якщо неможливо передати небезпечні відходи через відсутність ліцензій у суб’єктів господарювання, а термін тимчасового розміщення відходів на підприємстві перевищить рік?

На запитання відповідає
Натоптана Ганна Сергіївна,
директор проєктно-консалтингової компанії «ЕКОПРОФІТ»

Відповідно до вимог п. 2 ст. 27 Закону України «Про управління відходами», утворювачі та власники небезпечних відходів, крім небезпечних відходів у складі побутових відходів, зобов’язані забезпечувати збирання, перевезення, оброблення відходів самостійно, за наявності дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів та ліцензії на здійснення господарської діяльності з управління небезпечними відходами, або шляхом укладення договору з суб’єктом господарювання у сфері управління відходами; не допускати передачі небезпечних відходів суб’єктам господарювання, які не мають дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів та ліцензії на здійснення господарської діяльності з управління небезпечними відходами.

Визначення терміна

Оброблення відходів — операція з відновлення або видалення відходів, включаючи підготовку відходів до таких операцій.

Управління відходами — комплекс заходів із збирання, перевезення, оброблення (відновлення, у тому числі сортування, та видалення) відходів, включаючи нагляд за такими операціями та подальший догляд за об’єктами видалення відходів.

Зберігання відходів — утримання відходів на об’єктах збирання, у тому числі до їх оброблення, протягом не більше одного року з моменту їх утворення, що є безпечним для здоров’я людей та навколишнього природного середовища відповідно до екологічних та санітарно-епідеміологічних вимог.

Коментар експерта

Отже, для зберігання відходів протягом не більше одного року з моменту їх утворення, не потрібно мати дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів та ліцензії на здійснення господарської діяльності з управління небезпечними відходами.

Але якщо на підприємстві утворилися відходи і підприємство не має намірів їх зберігати понад 1 рік чи самостійно здійснювати їх оброблення, то підприємство повинно  передавати відходи суб’єктам господарювання у сфері управління відходами протягом одного року з моменту їх утворення. Відходи, що не є небезпечними, слід передавати суб’єктам господарювання у сфері управління відходами, у яких є дозвіл на здійснення операцій з оброблення відходів, а небезпечні відходи — суб’єктам господарювання у яких, крім зазначеного Дозволу, є ліцензія на здійснення господарської діяльності з управління небезпечними відходами.

Зараз лише 14 суб’єктів господарювання у сфері управління відходами отримали ліцензії на здійснення господарської діяльності з управління небезпечними відходами. З їх переліком можна ознайомитись в Реєстрі на інформаційному ресурсі ЕкоСистема.

Коментар експерта

Отже, наразі вже є ліцензіати, яким можна передати небезпечні відходи, які утворились майже рік тому. Якщо вказані в Реєстрі ліцензіати не влаштовують для постійного співробітництва, то вирішивши негайні проблеми із передачею небезпечних відходів, що зберігались тривалий час, можна зачекати. Адже зараз ще десятки підприємств проходять передліцензійну перевірку і готовляться до отримання ліцензії. І вибір суб’єктів господарювання у сфері управління небезпечними відходами найближчим часом буде набагато більшим.

Якщо підприємство все ж таки не здійснить вчасно передачу небезпечних відходів ліцензіату й продовжить самостійно зберігати небезпечні відходи у себе на підприємстві, то воно окрім сплати екологічного податку за відходи, повинно буде відповідати за адміністративні правопорушення за ст. ст. 82, 821, ч. 1 ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Норма закону

«Стаття 82. Порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення.

Порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення — тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян — суб'єктів підприємницької діяльності — від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 82-1. Порушення правил ведення первинного обліку та здійснення контролю за операціями поводження з відходами або неподання чи подання звітності щодо утворення, використання, знешкодження та видалення відходів.

Порушення правил ведення первинного обліку та здійснення контролю за операціями поводження з відходами або неподання чи подання звітності щодо утворення, використання, знешкодження та видалення відходів з порушенням встановлених строків, а так само порядку подання такої звітності — тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 164. Порушення порядку провадження господарської діяльності.

Провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб'єкта господарювання або без подання повідомлення про початок здійснення господарської діяльності, якщо обов’язковість подання такого повідомлення передбачена законом, або без отримання ліцензії на провадження виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню відповідно до закону, або у період зупинення дії ліцензії, у разі якщо законодавством не передбачені умови провадження ліцензійної діяльності у період зупинення дії ліцензії, або без одержання документа дозвільного характеру, якщо його одержання передбачене законом (крім випадків застосування принципу мовчазної згоди) — тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої.

Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме правопорушення, або пов'язані з отриманням доходу у великих розмірах — тягнуть за собою накладення штрафу від двох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення».