Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім
Зміни законодавства
08.04.2024
Триває робота над законопроєктом «Про управління відходами видобувної промисловості»

Відбулася чергова зустріч робочої групи: на ній розглянули питання фінансових гарантій, які передбачає законопроєкт. Нагадаємо,  ситуація з відходами видобувної промисловості в Україні є досить складною: їх обсяги найвищі серед країн Європи. Утворюються вони в процесі видобутку, збагачення та переробки корисних копалин і часто містять небезпечні хімічні речовини.

Цитата

«Основні обсяги дістались нам у спадок  ще з радянських часів,  але чимало їх утворюється й зараз. Щоб вирішити проблему їх накопичення та виконати вимоги для вступу в ЄС, Міндовкілля спільно з міжнародними експертами підготувало проєкт закону «Про управління відходами видобувної промисловості», – пояснює керівник робочої групи, заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Євгеній Федоренко. 

Законопроєкт визначає правові, економічні та організаційні засади діяльності щодо управління відходами видобувної промисловості для попередження або зменшення негативного впливу на довкілля і здоров’я та безпеку людей. І передбачає необхідність розробки великої кількості підзаконних нормативно-правових актів, покликаних врегулювати порядок закриття та утримання об’єктів для відходів видобувної промисловості після їх закриття. Зокрема, встановлює вимоги до фінансового забезпечення оператора з експлуатації об’єктів управління відходами видобувної промисловості. Над цими завданнями Міндовкілля працює спільно з європейськими та українськими експертами та за участі основних стейкхолдерів, тому на засіданні були присутні експерти проєкту APENA 2 та представники фінансового сектору.

Як розповіла директорка Департаменту цифрової трансформації, електронних публічних послуг та управління відходами Міндовкілля Євгенія Попович, діалог між основними учасниками процесу проходить конструктивно і дає хороші результати. Так, під час цього засідання спільно з Національним банком України розглянули питання  банківських гарантій та рахунків ескроу. Також залучили до роботи Асоціацію страхувальників України, щоб врегулювати питання можливості страхування в умовах воєнного стану постексплуатаційних витрат операторів відходів видобувної промисловості. 

Джерело: Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України