Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім

Що таке технічні умови та які вимоги до них? Як внести ТУ до Головного фонду технічних умов України та бази даних «Технічні умови України», у разі застосування їх для підтвердження відповідності виробничих залишків критеріям? Хто розробляє ТУ?

На запитання відповідає
Козбур Наталія Миколаївна,
промисловий еколог

Що таке технічні умови та які вимоги до них?

Визначення терміна

Технічні умови (далі — ТУ) – нормативний документ, що встановлює технічні вимоги, яким повинна відповідати продукція, та визначає процедури, за допомогою яких може бути встановлено, чи дотримані такі вимоги. Технічні умови встановлюють вимоги до продукції, призначеної до самостійного постачання (виконання, надавання), та регулюють відносини між виробником (постачальником) і споживачем (користувачем).

Технічні умови розробляють на один конкретний вид (тип, марку, модель, виконання) продукції або групу однорідної продукції (групові технічні умови), що планується до випуску і призначена для реалізації (постачання).

ТУ є технічним документом, який розробляється за рішенням розробника (виробника) або за вимогою замовника (споживача) продукції.

ТУ є невіддільною частиною комплекту конструкторської або іншої технічної документації на продукцію, а при відсутності документації повинні мати повний комплекс вимог до продукції, її виробника, контролю та прийманню.

ТУ розробляють на:

  • один конкретний виріб, матеріал, речовину і т.п.
  • на кілька конкретних виробів, матеріалів, речовин і т.п. (групові технічні умови).

 

Методичні вказівки щодо типової будови, викладення та оформлювання ТУ та приклад самого ТУ наводиться у ДСТУ-Н 4486:2005. Настановою СОУ КЗПС 74.9-02568182-003:2016 встановлені вимоги щодо типової побудови, викладення, оформлення, позначення технічних умов на продукцію, процеси, послуги (продукція), перевірки, перегляду, прийняття та надання чинності, внесення змін та скасування.

Групові технічні умови складають на два або більше видів продукції, які характеризуються єдиним цільовим (функціональним) призначенням і спільністю сфери застосування, конструктивно-технологічних (технологічних) ознак, номенклатури основних показників якості, та класифікуються за одним кодом ДКПП, як правило, на рівні не менше п’ятого знаку.

Технічні умови розробляються:

  • якщо їх розроблення передбачено законодавством або вони необхідні для забезпечення виконання вимог законодавства;
  • за відсутності національних та (або) міждержавних стандартів на розроблювану продукцію або за необхідності конкретизації їхніх вимог;
  • за необхідності доповнення та (або) посилення вимог чинних національних та (або) міждержавних стандартів на цю продукцію.

Важливо

Технічні умови розробляються за рішенням розробника та (або) виробника продукції або на вимогу замовника (споживача) продукції.

За наявності технічної (конструкторської, технологічної) документації на продукцію технічні умови входять до комплекту технічної документації та являються його невіддільною частиною.

За відсутності національних та (або) міждержавних стандартів на розроблювану продукцію, за згодою замовника, продукція може вироблятись за технічною документацією:

  • одинична продукція та дрібносерійна продукція, яку складають в місці експлуатації — за технічним завданням (контрактом, протоколом, конструкторською документацією тощо);
  • складові частини виробу, що не призначені для самостійного використання — за конструкторською документацією, що входить до комплекту технічної документації на виріб;
  • речовини, матеріали, напівфабрикати, які підлягають подальшій обробці – за технологічною документацією, технічним описом;
  • непродовольчі товари народного вжитку (за винятком складної побутової техніки, продукції побутової хімії та транспортних засобів) — за зразком-еталоном та технічним описом зразка;
  • продукція, призначена тільки для експорту — за контрактом за умови дотримання обов’язкових вимог безпеки та охорони довкілля при виготовленні, транспортуванні, зберіганні на території України згідно з чинним законодавством.

 

При розробленні технічних умов дотримуються принципів та настановних рекомендацій, встановлених в ДСТУ ISO/IEC 17007, ДСТУ ISO/IEC Guide 50, ДСТУ ISO/IEC Guide 51.

Важливо

Склад технічних умов та їх зміст визначає розробник залежно від характеру продукції.

Загалом, до технічних умов включають такі розділи:

  • вступна частина (сфера застосування);
  • технічні вимоги;
  • вимоги безпеки;
  • вимоги охорони довкілля;
  • правила приймання;
  • методи контролювання (випробування, аналізу, вимірювання);
  • транспортування та зберігання;
  • вказівки по експлуатації, ремонту;
  • рекомендації щодо застосування, правила управління відходами тощо;
  • гарантії виробника.

 

Залежно від специфіки виробництва та призначення продукції технічні умови можуть бути доповнені іншими розділами або не включати окремі розділи.

Якщо окремі вимоги, що поширюються на дану продукцію, встановлені в технічних регламентах, національних стандартах, санітарних нормах і правилах, гігієнічних нормативах, зоогігієнічних, ветеринарних, ветеринарно-гігієнічних нормах і правилах, нормах і правилах пожежної безпеки, інших нормативно-правових актах та (або) нормативних документах, то такі вимоги в технічних умовах допускається не повторювати. При цьому у відповідних розділах технічних умов наводять посилання на ці нормативно-правові акти та (або) нормативні документи.

У разі застосування окремих пунктів нормативно-правових актів та (або) нормативних документів зміст цих пунктів безпосередньо викладають в технічних умовах без посилання на джерело.

Посилатися слід на нормативно-правові акти та нормативні документи, які внесено у відповідні державні реєстри нормативно-правових актів або каталоги нормативних документів України.

За необхідності в додатках до технічних умов наводять:

  • перелік засобів вимірювальної техніки, інструменту, оснащення, матеріали та реактиви, необхідні для підготовки та проведення контролю, випробувань та приймання продукції, що виробляється за технічними умовами;
  • перелік сировини, матеріалів, комплектувальних виробів тощо, що використовуються у виробництві продукції, яка виробляється за технічними умовами;
  • перелік еталонів, що використовуються для порівняння з технічними даними продукції;
  • інше на розсуд розробника технічних умов.

 

До технічних умов допускається долучати вимоги до процесу чи способу виготовлення продукції, якщо окремі вимоги до продукції не можна відобразити певними показниками, але їх можна досягти за умови однозначного дотримання будь-яких інших вимог (санітарно-гігієнічних, технологічних, до покриттів, обладнання, кліматичних умов тощо).

У разі прийняття рішення щодо віднесення виробничих залишків до побічних продуктів, у ТУ повинна наводитися необхідна інформація, стосовно процесів утворення даного виробничого залишку, стадій виробничого процесу, в яких утворився виробничий залишок як невіддільна складова виробничого процесу та іншої інформації, у тому числі вимоги безпеки та охорони довкілля,  транспортування, зберігання,  рекомендації щодо застосування, управління виробничими залишками тощо.

 

Як внести ТУ до Головного фонду технічних умов України та бази даних «Технічні умови України», у разі застосування їх для підтвердження відповідності виробничих залишків критеріям?

Технічні умови це внутрішній нормативний документ підприємства. На даний момент вимоги до  реєстрації технічних умов законодавчо не закріплені. Процедуру реєстрації ТУ в Україні скасували в 2015 році, але не зважаючи на скасування багато виробників продовжує реєструвати технічні умови в обов’язковому порядку.

ДП «Укрметртестстандарт» є  утримувачем Головного фонду технічних умов України та електронної бази даних «Технічні умови України» — автоматизованої системи збирання, накопичення та опрацювання даних про ТУ, чинні в Україні, та продукцію, яка випускається за ними.

База даних «Технічні умови України» містить інформацію про близько 46 тисяч ТУ, які перевірені державними підприємствами, що підпорядковані Мінекономрозвитку України, на відповідність законодавству, технічним регламентам, вимогам національних стандартів та кодексів усталеної практики.

Головний та регіональні фонди технічних умов України комплектуються технічними умовами, які перевірені та обліковані державними підприємствами відповідного регіону, підпорядкованими центральному органу виконавчої влади, який формує та забезпечує реалізацію державної політики у сфері технічного регулювання.

До бази даних «Технічні умови України» вносять технічні умови, які:

  • відповідають законодавству України, технічним регламентам, іншим нормативно-правовим актам та національним стандартам і кодексам усталеної практики;
  • містять необхідні і достатні технічні вимоги для забезпечення безпечності і якості продукції, що виробляється за ними;
  • містять необхідні і достатні вимоги до процедур, за допомогою яких може бути встановлено, чи дотримані технічні вимоги до продукції.

 

Внесені до бази даних технічні умови придатні для цілей оцінки відповідності продукції законодавству України, технічним регламентам, іншим нормативно-правовим актам та національним стандартам і кодексам усталеної практики.

Важливо

Перевірка та облік технічних умов здійснюється на добровільних засадах за заявою їх власника.

Власник технічних умов надає їх на перевірку та облік до державного підприємства на вибір, незалежно від свого місця розташування. Зміни до технічних умов, як правило, перевіряють та обліковують державні підприємства, які перевірили та взяли на облік технічні умови, або Утримувач Головного фонду та бази даних «Технічні умови України».

Власник технічних умов має право змінити державне підприємство, що перевіряє та обліковує технічні умови та зміни до них. У цьому разі разом із зміною до технічних умов власник подає до державного підприємства належним чином завірені копії технічних умов та погоджувальних документів (за наявності).

За позитивних результатів перевірки на титульному аркуші технічних умов (змін до технічних умов) проставляється штамп «ПЕРЕВІРЕНО» із позначенням центрального органу виконавчої влади, якому підпорядковане державне підприємство, назвою та кодом ЄДРПОУ державного підприємства, яке перевіряло технічні умови, облікового номера та дати внесення до книги обліку.

На титульній сторінці технічних умов, які за заявою власника вносяться до бази даних «Технічні умови України», поряд із штампом державного підприємства про перевірку ставиться штамп «Внесено до бази даних «Технічні умови України». Зміни до технічних умов можуть бути внесені до бази даних «Технічні умови України» лише за наявності в базі даних технічних умов, до яких вносяться зміни, та всіх попередніх змін до них.

Негативні результати перевірки технічних умов або змін до них оформлюються офіційним листом, в якому надається перелік зауважень та їх обґрунтування з посиланням на відповідні нормативно-правові акти та/або нормативні документи.

За негативних результатів перевірки на титульному аркуші технічних умов / змін до технічних умов проставляють штамп «ПЕРЕВІРЕНО» з додаванням нижче штампу реєстраційного номера листа з зауваженнями.

За негативних результатів перевірки технічні умови та зміни до технічних умов до бази даних «Технічні умови України» не вносяться.

Обліковані технічні умови, які знаходяться у Головному фонді технічних умов України та внесені до бази даних «Технічні умови України» перевіряються на відповідність законодавству, технічним регламентам, вимогам національних стандартів та кодексів усталеної практики, не рідше одного разу на п’ять років.

Важливо

Організовує і забезпечує проведення перевірки технічних умов їх власник.

Якщо за результатами перевірки технічні умови не потребують внесення змін, результати перевірки засвідчуються написом «ПЕРЕВІРЕНО» на зворотній стороні титульного аркушу, підписом особи, яка здійснювала перевірку (із зазначенням місця роботи, посади, прізвища, ініціалів) та дати перевірки. За негативних результатів перевірки власник технічних умов приймає одне з наступних рішень:

  • внести необхідні зміни до тексту та оформлення технічних умов;
  • переглянути технічні умови;
  • скасувати технічні умови.

 

Власник технічних умов повідомляє державне підприємство, яке облікувало ці технічні умови, про результати перевірки та прийняте рішення офіційним листом довільної форми. У разі, якщо технічні умови обліковувались одним державним підприємством, а зміни до технічних умов – іншим державним підприємством, повідомлення про результати перевірки направляється до державного підприємства, яке облікувало останню зміну до технічних умов.

У разі внесення змін до технічних умов або розроблення технічних умов на заміну чинних, власник технічних умов, за власним бажанням, надає їх на перевірку та внесення до Головного фонду технічних умов України та бази даних «Технічні умови України».

У разі зміни інформації про власника технічних умов (назва, форма власності, юридична адреса та/ або адреса місцезнаходження, телефон, факс, e-mail тощо) власник технічних умов повинен подати зміну до каталожної карти продукції до державного підприємства, яке облікувало технічні умови або останню зміну до технічних умов (у разі, якщо зміни до технічних умов облікувало інше державне підприємство), протягом одного місяця після того, як відбулися зміни, разом із завіреними копіями підтверджувальних документів (виписка із статуту, договір про передання виключних майнових прав власності на технічні умови тощо).

Повідомлення стосовно зміни інформаційних даних про власника технічних умов може бути надано до державного підприємства у вигляді офіційного листа.

Технічні умови вилучаються із головного фонду технічних умов України та бази даних «ТУ України» у таких випадках:

  • за бажанням власника ТУ на підставі офіційного звернення;
  • у разі закінчення терміну чинності ТУ, якщо протягом двох місяців у ТУ не внесені зміни щодо продовження їх чинності;
  • у разі відкликання погодження ТУ офіційним листом з наведеним обґрунтуванням;
  • у разі встановлення факту ліквідації власника ТУ або його відсутності за місцем знаходження, зазначеним у каталожній карті;
  • у разі недотримання власником ТУ вимог 4.6 СОУ КЗПС 74.9-02568182-002:2014 «Головний фонд технічних умов України та база даних «Технічні умови України». Загальні вимоги» стосовно необхідності перевірки ТУ на відповідність законодавству, технічним регламентам, вимогам національних стандартів та кодексів усталеної практики не рідше 1 разу на п’ять років;
  • у разі виявлення невідповідності ТУ законодавству України, нормативно-правовим актам, в тому числі технічним регламентам, або прийняття нормативно-правових актів, якими регламентовано інші вимоги, ніж ті, що встановлені в технічних умовах, якщо власником ТУ не вжито заходів щодо усунення зазначених невідповідностей».

 

Вилучені із Головного фонду технічних умов та бази даних «ТУ України» ТУ можуть бути повторно внесені за заявою їхнього власника за умови усунення підстав для вилучення з бази даних протягом трьох років від дати вилучення.

 

Хто розробляє ТУ?

Перевірку ТУ та змін до них проводять державні підприємства – регіональні центри стандартизації, метрології та сертифікації, що підпорядковані Мінекономіки, на підставі ліцензійних договорів з ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ». Перелік ліцензіатів можна знайти на сайті, в розділі Каталог ТУ on-line. ТУ перевірені підприємствами, які не входять до системи перевірки ТУ та змін до них на відповідність законодавству, технічним регламентам та національним стандартам України, до всеукраїнської бази даних «Технічні умови України» вноситися не будуть.

Розробити ТУ може як сам виробник, так і організація, що надає цю послугу (спеціалізовані НДІ та центри сертифікації). Реєстрація ТУ (як зазначалося вище)  – справа добровільна.

За допомогою у розробленні технічних умов та консультаціями можна звернутися безпосередньо до ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ» за адресою: 03115,  м. Київ, вул. Краснова, 7/1, кімн. 108 або за тел.: + 38 044 423-04-26, чи за електронною поштою: Бесараб Тетяна Василівна, e-mail:  tbesarab@csm.kiev.ua, Ніколаєнко Володимир Костянтинович, e-mail:  nikolaenko@csm.kiev.ua.