Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім

Чи необхідно підприємству отримати дозвіл на здійснення операцій відходів, таких як бурячна меляса, яка виникає у процесі цукрового виробництва? Як правильно класифікувати відходи, зокрема відходи виробництва барда мелясна, відповідно до Національного переліку відходів? Які вимоги щодо МВВ з урахуванням змін у чинному законодавстві?

На запитання відповідає
Натоптана Ганна Сергіївна,
директор проєктно-консалтингової компанії «ЕКОПРОФІТ»

Чи необхідно підприємству отримати дозвіл на здійснення операцій відходів, таких як бурячна меляса, яка виникає у процесі цукрового виробництва?

Визначення терміна

Відходице будь-які речовини, матеріали і предмети, яких їх власник позбувається, має намір або повинен позбутися.

Відновлення відходів – це операція, у результаті якої відходи використовуються для корисних цілей, замінюючи матеріали, які мали бути використані для виконання певної функції або які підготовлені для виконання цієї функції на підприємстві чи в іншій господарській діяльності.

Коментар експерта

Отже, якщо відходи цукрового виробництва, меляса бурячна, є сировиною для іншого виробництва, то відбувається процес відновлення відходів. Операція з відновлення відходів належить до оброблення відходів.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 16  Закону України «Про управління відходами», утворювачі відходів зобов’язані обробляти відходи самостійно, за наявності дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів, або передавати їх для оброблення суб’єктам господарювання у сфері управління відходами, які мають такий дозвіл. Отже, для операцій з відходами цукрового виробництва необхідно отримати дозвіл на здійснення операцій з оброблення відходів.

Але, речовини,  що утворюються при виробництві основної продукції і не є метою даного виробництва, але придатні як сировина в іншому виробництві чи для використання як готова продукція, можна розглядати як побічні продукти, а не відходи, у разі дотримання сукупності таких умов:

  • визначено подальше використання речовини або предмета;
  • речовина, предмет можуть бути використані в тому вигляді, в якому вони утворилися, без подальшого оброблення, крім нормальної виробничої практики, передбаченої галузевими стандартами;
  • речовина, предмет утворюються як невід’ємна складова виробничого процесу;
  • речовина, предмет відповідають всім встановленим вимогам до продукції, а також вимогам щодо захисту здоров’я людей і охорони навколишнього природного середовища, їх використання не становить небезпеки для здоров’я людей та навколишнього природного середовища.

Коментар експерта

У разі,  якщо бурякову мелясу віднести до побічних продуктів, то для подальшого поводження із нею, Дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів отримувати не потрібно.  

Постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.2023 № 1214 вже затверджені Критерії віднесення речовин або предметів до побічних продуктів та Порядок  віднесення речовин або предметів до побічних продуктів. Постанова чинна, але введення в дію відбудеться пізніше. На даний момент вказано, що вона буде введена в дію через шість місяців з дня припинення або скасування дії правового режиму воєнного стану в Україні. Але за даними Міндовкілля, вони роздивляються питання щодо введення в дію цієї Постанови якнайшвидше.

Як правильно класифікувати відходи, зокрема відходи виробництва барда мелясна, відповідно до Національного переліку відходів?

Для відходу «Барда меляси» можна підібрати наступні коди: 02 01 99 «Відходи сільського і лісового господарства, аквакультури, садівництва, мисливства і рибальства — Інші відходи цієї підгрупи», або 02 03 99 «Відходи виробництва та обробки фруктів, овочів, зерна, харчових олій, какао, кави, чаю; перероблення тютюну; виробництва консервів, виробництва дріжджів, підготовки і бродіння меляси — Інші відходи цієї підгрупи», або 02 04 99 «Відходи цукрового виробництва — Інші відходи цієї підгрупи» залежно від виду діяльності/процесу, в якому утворився відхід.

 

Які вимоги щодо МВВ з урахуванням змін у чинному законодавстві?

Поняття місця видалення відходів (МВВ) у чинному законодавстві відсутнє.

Визначення терміна

Натомість є наступні поняття:

  • об’єкт оброблення відходів — установка, інженерна споруда або інший об’єкт, що використовується для здійснення операцій з відновлення або видалення відходів;
  • видалення відходів — операція, що не є відновленням відходів, навіть якщо одним із наслідків такої операції є використання речовин або енергії;
  • відновлення відходів — операція, у результаті якої відходи використовуються для корисних цілей, замінюючи матеріали, які мали бути використані для виконання певної функції або які підготовлені для виконання цієї функції на підприємстві чи в іншій господарській діяльності;
  • полігон — місце захоронення відходів, призначене для їх розміщення на поверхні чи під поверхнею (підземне) землі, включаючи:
    • внутрішні місця для видалення відходів, на яких утворювач відходів — суб’єкт господарювання здійснює видалення власних відходів на місці утворення;
    • постійні місця, на яких відходи розміщуються понад один рік.

У будь-якому випадку, для експлуатації об’єкта оброблення відходів, потрібно отримати Дозвіл на здійснення операцій з оброблення відходів. Крім того, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 07.11.2023 № 1166, необхідно здійснювати моніторинг об’єктів оброблення відходів для спостереження за станом навколишнього природного середовища та обсягами його ймовірного забруднення в результаті здійснення на установці, інженерній споруді або іншому об’єкті операцій з відновлення або видалення відходів.

Довідка

Щодо вимог законодавства до технічної експлуатації об’єктів оброблення відходів, то наразі затверджені лише один нормативний документ – Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Технічних вимог до експлуатації установок із спалювання відходів та установок із сумісного спалювання відходів» від 01.03.2024 № 229. А Правила технічної експлуатації полігонів є лише у вигляді Проєкту наказу Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України «Про затвердження Правил технічної експлуатації полігонів, припинення експлуатації, рекультивації та догляду за полігонами після припинення їх експлуатації», з яким можна ознайомитись на сайті Міндовкілля за посиланням.