Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім
Зміни законодавства
02.06.2022
Закачаний до сховищ газ підлягає декларуванню, проте під час війни рентну плату за нього відтерміновано

Новий Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей визначення рентної плати за користування надрами для видобування газу природного на період дії воєнного стану» від 12.05.2022 № 2261-ІХ (далі – Закон № 2261) набрав чинності 27 травня.

У Законі № 2261 передбачено внесення змін до Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VІ (далі – ПКУ) та запровадження спеціального механізму справляння рентної плати за користування надрами для видобування газу природного (далі – рента).

Зокрема, платникам ренти за обсяги природного газу (далі – газ) тимчасово надано право не сплачувати податкові зобов’язання з ренти за обсяги газу видобутого та закачаного до підземних сховищ у звітному (податковому) періоді (далі – закачаний газ).

Правило не поширюється на обсяги газу, призначеного для виконання спеціальних обов’язків щодо формування ресурсу газу для побутових споживачів та виробників теплової енергії.

Важливо

Період так званих податкових канікул починається з 1 квітня 2022 року і триває до останнього дня (включно) третього календарного місяця після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Водночас на період дії Закону № 2261, тобто з 1 квітня 2022 року до останнього дня (включно) третього календарного місяця після припинення або скасування воєнного стану в Україні, на платників ренти за газ з метою підтвердження обсягів закачаного газу покладено обов’язок подавати центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, не пізніше граничного строку подання податкової декларації з ренти за газ, копії актів про рух газу в сховищах у відповідному місці (абз. 7 пп. 69.30 п. 69 підрозділу 10 «Перехідні положеня» ПКУ).

Система обліку обсягів газу, розміщених надрокористувачем у підземному сховищі, а також застосування середньозваженої ефективної податкової ставки ренти, яка у кожному звітному (податковому) періоді обчислюватиметься кожним надрокористувачем за результатами декларування податкових зобов’язань за фактичною ціною реалізації газу обсягів кожної категорії, забезпечить можливість здійснення контролюючими органами податкового адміністрування податкових зобов’язань за об’єктами оподаткування рентою, які виконуються як за обсяги газу за звітний (податковий) період, так і за обсяги газу, що виконуються у разі реалізації (переходу права власності) таких обсягів газу у майбутніх звітних (податкових) періодах.

Важливо

Звертаємо увагу, що скористатися правом не сплачувати податкові зобов’язання з ренти за газ стосовно закачаного газу за відповідний звітний (податковий) період, включаючи квітень 2022 року, можуть платники ренти, які дотримуються норми абз. 7 пп. 69.30 п. 69 підрозділу 10 «Перехідні положення» ПКУ.

Джерело: Дебет-Кредит