Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім
Події
27.05.2022
День компосту: свято й екологічна ініціатива водночас

29 травня у світі відзначають День компосту. Свято покликане привернути увагу до проблеми використання добрив, які шкодять навколишньому середовищу, та нагадати людям про натуральні аналоги, які коштують дешевше і приносять чимало користі.

Визначення терміна

Компост – це органічне добриво, яке утворюється в результаті розкладання рослинних або тваринних відходів.Це екологічно чистий продукт, який не забруднює навколишнє середовище та ефективно підвищує врожайність. 

У сьогоднішньому матеріалі мова піде, про те, як в Україні взяли на озброєння екологічну ініціативу компостування відходів.

Члени громадської організації «Плато» (м. Львів), які обрали собі за гасло заклик «Масштабуємо кліматичну свідомість!», вважають, що компостування – це заняття не лише для приватних домогосподарст, а й для багатоквартирних будинків і підприємств.

 

Просвітницькі відео про компостування

ГО «Плато» за підтримки Програм розвитку ООН в Україні (ПРООН) випустили серію просвітницьких відео про компостування. Переглянути їх можна на сайті ГО «Плато».

Важливо

У роликах йдеться про важливість сортування та можливості правильної переробки органічних відходів як для мешканців багатоквартирних будинків, так і для приватних домогосподарств.

Відео 1. Навіщо компостувати органіку?

Органічні відходи становлять від 40 до 60% вмісту сміттєвих контейнерів середньостатичних українців та, за умов відсутності у більшості громад централізованої інфраструктури з їх переробки, являють собою серйозний виклик для довкілля та людини. Потрапляючи на сміттєзвалище, органіка сприяє утворенню парникових газів, що посилюють кліматичну кризу, а також створює пожежонебезпечну ситуацію, внаслідок чого токсичними речовинами отруюється повітря. Крім цього, харчові та садові відходи продукують рідину, яка, стікаючи крізь шари сміття, потрапляє у ґрунтові води та повертається до людини через водогони та продукти харчування.

Відео 2. Варіанти конструкцій для переробки органічних відходів

Прийшовши до усвідомлення, що сортувати органіку все ж потрібно, багато людей постають перед питанням, який саме тип компостера обрати. Спікер на прикладі «парку компостерів» у Львові розповідає про три найкращі варіанти конструкцій для переробки органічних відходів.

Відео 3. Основні правила ефективного компостування

Ці правила такі: підтримання вологості та температури, доступ до повітря тощо. Автор відео також ділиться власним досвідом використання ефективних мікроорганізмів та наголошує на деяких компостувальних «табу».

 

Освітня програма «Сафарі для громад»

Щоосені ГО «Плато» за підтримки ПРООН в Україні проводить освітню програму «Сафарі для громад: компостування в містах». У 2021 році «полювання» було проведено вже вп’яте.

Важливо

Концепцію «Сафарі для громад» розробили в Лабораторії інноваційного розвитку ПРООН в Україні – глобальній ініціативі ПРООН, яка спрямована на визначення, розробку та розповсюдження інноваційних та стійких рішень для місцевих громад.

«Сафарі для громад» – формат, орієнтований на залучення активних мешканців до пошуку природоорієнтованих рішень у відповідь на найгостріші екологічні виклики.

Такими викликами можуть бути:

  • наслідки кліматичної зміни; 
  • збіднення біорізноманіття; 
  • нераціональне використання природних ресурсів. 

Важливо

Натомість рішеннями є зелені дахи, дощові садки, перголи, живоплоти, квіткові луки тощо. 

«Цього разу у нашому фокусі опинилася тема нераціонального поводження із органікою. У межах навчального курсу ми прагнули показати слухачам, що харчові та садові відходи – не повинні бути проблемою. Адже попри відсутність в більшості українських громад централізованої системи їх переробки – компостування надається до впровадження на локальному рівні та є зручним і ефективним рішенням для повернення органіки до екосистеми»,так прокоментувала ідею проєкту координаторка проєкту «Природоорієнтовані рішення для сталих міст» ПРООН в Україні Олена Тарасова-Красієва.

Після навчання мешканці багатоквартирних будинків узяли участь у конкурсі на комплексне налагодження процесу компостування у багатоквартирному будинку. Призером конкурсу став член правління ОСББ житлового комплексу в Миколаєві Львівської області. У ЖК мешкає майже 1500 мешканців.

Практика

З власної ініціативи жителі відсортовують вторсировину протягом трьох років, однак до участі у «Сафарі для громад» з утилізацією органіки справи не мали.

Як переможцю конкурсу ГО «Плато» та ПРООН установили в ЖК експериментальні компостувальні майданчики. Тепер мешканці зможуть викидати органічні відходи в окремі контейнери, а отриманий біогумус використати для удобрення рослин на прибудинковій території.

Компостувальні майданчики облаштували з двох сторін житлового комплексу, неподалік сортувальних баків. У дерев’яних трисекційних контейнерах мешканці компостують відходи за методом вермикомпостування – органіку переробляють хробаки спеціальної породи з додаванням ефективних мікрооорганізмів. 

Проєкт «Сафарі для громад» покликаний привернути увагу громадськості та влади до цієї теми, адже насправді органіка – не сміття, а цінний природний ресурс. І саме завдяки такому природоорієнтованому рішенню, як компостування, ми повертаємо її до екосистеми та робимо цінний внесок заощадження ресурсів.

Джерело: Громадська організація «Плато»