Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім
Події
16.05.2022
Уряд намітив основні заходи для підвищення рівня хімічної безпеки

Своїм розпорядженням від 26.04.2022 № 314-р Кабінет Міністрів України затвердив план заходів з реалізації Концепції підвищення рівня хімічної безпеки до 2026 року.

Важливо

Із 70 тис. найменувань хімічних речовин в обіг надходять приблизно 1,5 тисячі. Здебільшого усі вони становлять загрозу для життя і здоров’я людей та довкілля.

Власне Концепція підвищення рівня хімічної безпеки, затверджена розпорядженням КМУ від 17.12.2008 № 1571-р, діє уже давно. Основні акценти у ній зроблено на:

  • підприємствах хімічного комплексу, які є постійними джерелами забруднення довкілля викидами в атмосферу хлористого водню, оксидів азоту та сірки, сірководню, чотирихлористого вуглецю, дихлоретану, формальдегіду, аміаку, хлору тощо, а також скидами, що містять важкі метали, ціаніди, органічні речовини, нафтопродукти; підприємствах нафто- та газопереробної галузей, атомних і теплових електростанціях;
  • перевезенні хімічних речовин, значну частину яких становлять токсичні, корозійні, легкозаймисті та інші небезпечні речовини;
  • складуванні підприємствами непридатних для використання пестицидів, незадовільному стані їх зберігання.

 

Серед заходів реалізації Концепції, які здебільшого планується здійснити протягом 2022–2024 років, є такі.

1. Гармонізація національного законодавства з міжнародним та європейським, зокрема актів щодо поводження з пестицидами та біоцидами.

2. Розроблення акта про створення банку даних про потенційну загрозу виникнення надзвичайних ситуацій транскордонного масштабу на хімічно небезпечних підприємствах.

3. Розроблення акта про порядок та умови використання, утилізації, знищення конкретних видів неякісної та небезпечної продукції.

4. Зменшення викидів забруднюючих речовин від автотранспорту шляхом впровадження екологічних норм до вмісту забруднюючих речовин у відпрацьованих газах згідно з вимогами стандартів Євро-5 та Євро-6 до 2025 року.

5. Проведення навчальних тренувань персоналу підприємств щодо реагування на випадки виникнення аварії з витоком рідкого хлору.

6. Розроблення методик визначення вмісту небезпечних хімічних речовин у продуктах харчування, об'єктах навколишнього природного та виробничого середовища.

7. Розроблення механізму комплексної оцінки рівня забруднення навколишнього природного середовища хімічними речовинами.

8. Запровадження вивчення питань з хімічної безпеки та поводження з хімічними речовинами:

  • під час підвищення кваліфікації керівників і працівників, які зайняті у виробництві, пов'язаному із застосуванням хімічних технологій, що становлять хімічну небезпеку;
  • під час підготовки спеціалістів з вищою освітою за напрямами: екологія, хімія, матеріалознавство, металургія, хімічні технології, нафтогазові технології, захист і карантин рослин, громадське здоров’я, пожежна безпека, цивільна безпека, залізничний транспорт;
  • під час навчання працівників органів виконавчої влади і місцевого самоврядування.

9. Підвищення рівня обізнаності населення щодо управління хімічною безпекою та хімічними речовинами.