Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім
Зміни законодавства
09.05.2022
Змінено порядок контролю за транскордонними перевезеннями небезпечних відходів

Уряд своєю постановою від 26.04.2022 № 503 «Про внесення змін до пункту 6 Положення про контроль за транскордонними перевезеннями небезпечних відходів та їх утилізацією/видаленням» (далі – Положення) змінив порядок контролю за транскордонними перевезеннями небезпечних відходів та їх утилізацією/видаленням.

Так, згідно з п. 6 Положення контроль за транскордонними перевезеннями небезпечних відходів та їх утилізацією/видаленням базується на процедурі письмового повідомлення компетентних органів заінтересованих держав про будь-яке транскордонне перевезення небезпечних відходів і отримання від них письмової згоди на здійснення перевезення.

Повідомляють:

  • виробник відходів;
  • екпортер;
  • компетентний орган держави експорту.

 

Основними документами є:

  • повідомлення, у якому засвідчується згода на транскордонне перевезення;
  • документ про перевезення, у якому засвідчується факт відвантаження, проходження пунктів пропуску через державний кордон, отримання одержувачем і завершення утилізації/видалення відходів.

Важливо

Важливим доповненням стало те, що для отримання повідомлення або письмової згоди на здійснення транскордонного перевезення небезпечних відходів повідомник надсилає на офіційну електронну пошту Міндовкілля документи, визначені цим Положенням, в електронній формі, завірені кваліфікованим електронним підписом керівника повідомника або уповноваженою на це особою.

Вимоги до пакета документів, які надсилаються:

  • формат PDF або JPEG;
  • електронні копії оригіналів документів, що додаються, повинні відповідати вимогам згідно із Законом України «Про електронні документи та електронний документообіг»;
  • кольорові електронні копії (фотокопії) оригіналів документів чіткі та повнорозмірні, без обрізань будь-яких сторін документів, зокрема прізвища та підпису підписанта, печатки, номера;
  • текст розбірливий;
  • документи, що містять більше однієї сторінки, сканують в один файл.

Важливо

Рішення про надання повідомлення або письмової згоди про транскордонне перевезення небезпечних відходів приймають безоплатно, оформляють в електронній формі. Рішення засвідчує електронним підписом заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів.

Відомості щодо рішень про надання повідомлення або письмової згоди про транскордонне перевезення небезпечних відходів Міндовкілля розміщує на власному офіційному вебсайті шляхом внесення відповідної інформації до Єдиного державного інформаційного вебпорталу «Єдине вікно для міжнародної торгівлі» та надсилання зазначеного рішення на офіційну електронну пошту компетентного органу країн імпорту, експорту чи транзиту, призначеного стороною нести відповідальність за отримання повідомлення про транскордонне перевезення небезпечних або інших відходів і будь-якої інформації, пов’язаної з ним, і за надання відповіді на таке повідомлення відповідно до ст. 6 Базельської конвенції про контроль за транскордонним перевезенням небезпечних відходів та їх видаленням від 22.03.1989.

Джерело: Кабінет Міністрів України