Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім
Зміни законодавства
25.11.2021
Уряд схвалив проєкт законодавчих змін для удосконалення процедури екологічного аудиту

Кабінет Міністрів України схвалив проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення процедури проведення екологічного аудиту». Прийняття документа дозволить зробити процедуру більш чіткою та прозорою, а також відкрити доступ громадськості до інформації.

Зміни необхідні, щоб привести процедуру у відповідність до норм чинного законодавства, зокрема, встановити однакову термінологію у нормативно-правових актах відповідно до Закону «Про оцінку впливу на довкілля». Це дозволить усунути існуючі прогалини та ефективно використовувати інструмент обов’язкового екологічного аудиту до об’єктів та видів діяльності, які можуть мати значний вплив на довкілля і підлягають оцінці впливу на довкілля.

Також законопроєкт закріплює вимогу здійснення обов’язкового екологічного аудиту:

  • у разі ліквідації або виведення з експлуатації підприємств, установ або організацій, їх структурних підрозділів;
  • на підставі рішення суду про встановлення порушень вимог природоохоронного законодавства.


Встановлюються єдині вимоги щодо створення висновків екологічного аудиту та оприлюднення висновків обов’язкового екологічного аудиту на офіційних вебсайтах замовників та сайті Міндовкілля.

Цитата

«Ми хочемо зробити процедуру екоаудиту максимально ефективною, прозорою та відкрити доступ громадськості до відповідної інформації. Адже мова йде про екобезпеку, запобігання забрудненню навколишнього середовища і важливо завчасно виявляти та прогнозувати можливі ризики від будь-якої діяльності», – прокоментував в.о. Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Він також відзначив, що наступними кроками у вдосконаленні екоаудиту має стати цифровізація процесів, зокрема створення електронного Реєстру екологічних аудитів в Україні. Держава має чітко розуміти де, хто, коли та як проводить екологічні аудити на підприємствах. Це дозволить уникнути зловживань з боку недобросовісних аудиторів, а також спростить пошук реальних причин локального впливу на навколишнє середовище.