Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім
Зміни законодавства
23.10.2021
Набув чинності наказ Міндовкілля «Про забезпечення участі експертів у здійсненні оцінки впливу на довкілля» від 06.07.2021 № 452

У грудні 2017 року введено в дію Закон України «Про оцінку впливу на довкілля» (далі – Закон). Законом передбачено розроблення та прийняття низки підзаконних нормативно-правових актів, переважна більшість з яких уже набрала чинності та активно застосовується. Водночас ряд запроваджених Законом інструментів та процедур не реалізовано на практиці. До таких, зокрема, належать реєстр експертів з оцінки впливу на довкілля та експертні комісії з оцінки впливу на довкілля, створення яких передбачено статтею 10 Закону.

Діяльність експертних комісій з оцінки впливу на довкілля спрямована на підвищення якості оцінки в цілому та більш ефективне використання окремих елементів цієї процедури, у тому числі шляхом запровадження експертного розгляду звітів з оцінки впливу на довкілля та іншої інформації про плановану діяльність, отриманої в ході оцінки впливу на довкілля, формулювання науково обґрунтованих умов щодо обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля, залучення фахових спеціальних знань у процесі видачі висновків з оцінки впливу на довкілля та визначення екологічних умов провадження планованої діяльності, що включаються до висновків з оцінки впливу на довкілля, забезпечення підготовки звітів про громадське обговорення, які відповідають вимогам Закону, відповідним підзаконним нормативним актам та міжнародним зобов’язанням України у сфері участі громадськості у процесі прийняття рішень з питань, що стосуються довкілля.

Наказом  № 452 визначаються правові засади та процедура ведення реєстру експертів з оцінки впливу на довкілля, встановлюються вимоги і порядок внесення інформації до нього, визначаються кваліфікаційні вимоги до експертів з оцінки впливу на довкілля, а також встановлюється порядок призначення та роботи експертів у складі експертних комісій з оцінки впливу на довкілля.

Джерело: Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України