Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім
Зміни законодавства
16.08.2021
Президент підписав три важливих довкільних закони

Президент України підписав 3 важливих довкільних закони:

  • про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу).

Документ запроваджує європейські цінності та стандарти щодо захисту тварин від жорстокого поводження. Зокрема, в Україні буде заборонено фотопослуги та жебракування з тваринами, пропаганда жорстокого поводження, масова евтаназія безпритульних тварин. А ще утримання вдома великих хижаків, отруйних змій, хижих птахів та червонокнижних тварин у готелях, ресторанах, нічних клубах і на курортах. Протиправним стане і залишення домашніх улюбленців прив’язаними без нагляду у громадських місцях, а також в закритому салоні автомобіля при температурі повітря понад +20 º С і менше + 5 ° С. За жорстоке поводження з тваринами збільшать штрафи.

Ухвалення закону необхідне для виконання Україною міжнародних зобов’язань у сфері охорони озонового шару та запобігання змінам клімату. Україна свого часу приєдналася до Віденської конвенції та ратифікувала Монреальський протокол. Прийняття закону дозволить Україні поступово скорочувати і в подальшому припинити споживання речовин, накопичення яких в атмосферному повітрі щодня призводить до кліматичних змін.

  • про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за незаконне видобування корисних копалин.

Мета документа – запобігти та припинити неконтрольоване видобування корисних копалин місцевого значення. Такі випадки сьогодні непоодинокі на всій території України. Самовільний видобуток ресурсів, зокрема піску, завдає значної шкоди довкіллю, пришвидшує руйнування доріг навколо та створює небезпечні піщані кар'єри. А ще потребує чималих зусиль для приведення земель до стану, придатного для їх експлуатації у сільському і лісовому господарствах.

Тепер за незаконне видобування корисних копалин місцевого значення буде передбачено кримінальне покарання. Також посилено відповідальність за незаконний видобуток корисних копалин в цілому.

Джерело: Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України