Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім
Зміни законодавства
10.08.2021
Посилено відповідальність за незаконне видобування корисних копалин

Верховна Рада ухвалила, а Президент підписав Закон від 15.07.2021 N 1685-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за незаконне видобування корисних копалин»

Законом передбачено зміни до ст. 240 Кримінального Кодексу України, згідно з якими за порушення встановлених правил охорони надр, якщо це створило небезпеку для життя, здоров'я людей чи довкілля, а також незаконне видобування корисних копалин місцевого значення у значному розмірі встановлено відповідальність у вигляді штрафу від 500 до 800 нмдг (8 500 - 13 600 грн) або обмеження волі на строк до 2 років, або позбавлення волі на той самий строк. 

За порушення встановлених правил використання надр, якщо це створило небезпеку для життя, здоров'я людей чи довкілля, а також незаконне видобування корисних копалин місцевого значення у великому розмірі або незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення - штраф від 3 000 до 5 000 нмдг (51 000 - 85 000 грн) або обмеження волі на строк до 3 років, або позбавлення волі на той самий строк. 

Порушення встановлених правил використання надр, якщо це створило небезпеку для життя, здоров'я людей чи довкілля, вчинені на територіях чи об'єктах природно-заповідного фонду або вчинені за попередньою змовою групою осіб, або вчинені особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею, чи службовою особою з використанням службового становища, - караються позбавленням волі на строк від 3 до 6 років. 

За порушення користування надрами, якщо вони вчинені організованою групою або шляхом підпалу, вибуху чи іншим загальнонебезпечним способом, або спричинили загибель людей, їх масове захворювання або інші тяжкі наслідки - тягне за собою позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.

Крім того, в КУпАП за самовільне користування надрами, укладення угод, які в прямій чи прихованій формі порушують право власності на надра, відтепер передбачено накладення штрафу у розмірі від 100 до 200 нмдг на громадян та від 200 до 500 нмдг на посадових осіб. 

Закон набрав чинності 09 серпня 2021 року у зв'язку з його опублікуванням в газеті «Голос України» від 07.08.2021 № 7649.

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН