Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім
14.07.2021
Україна має трансформувати вугільні регіони, але це треба робити з найменшою шкодою для людей і довкілля

Про це розповіла заступниця Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України з питань європейської інтеграції Ірина Ставчук під час ІV Міжнародної вугільної конференції «Вугільні регіони України: справедлива трансформація та видобуток вугілля. Український та міжнародний досвід».

Цитата

Ірина Ставчук: «Глобальні тенденції говорять про те, що в світі продовжаться активні дії по стимулюванню скорочення викидів парникових газів. Питання зміни клімату та зменшення викидів вже стають частиною міжнародних економічних інструментів. Дуже багато міжнародних фондів та фінансових установ відмовляються інвестувати в проєкти викопного палива, і готові вкладати кошти лише в проєкти, які мають аспекти зменшення викидів та вирішують проблему зміни клімату, а не сприяють їй. Україна також не зможе залишитися осторонь цих трансформацій, бо сценарій нічого не робити – є найнебезпечнішим, тому що ми відкладаємо проблему, а не вирішуємо її».

За її словами, людство вже спостерігає прояви кліматичних змін, але поки ці проблеми здаються не настільки масштабними, аби люди почали ними перейматися. Якщо нічого не робити по скороченню викидів парникових газів у наступні 5-10 років, потім може бути пізно. Адже обсяг парникових газів в атмосфері сягне таких рівнів, що під питанням буде життя живої природи і людства на нашій планеті. Тому Паризька угода ставить перед нами ціль - вийти на вуглецеву нейтральність в середині століття, тобто досягти балансу викидів парникових газів і їх поглинання.

Ірина Ставчук наголосила, що основним завданням Міндовкілля та Уряду є проведення необхідних трансформацій так, щоб усі негативні моменти, які є складовою цього процесу, були контрольовані і реалізовані з найменшим негативним впливом на людей та економічні системи.

Цитата

«Першочергово ми повинні розуміти, які саме трансформації по зменшенню викидів парникових газів потрібні Україні в найближчі 10 років і які з них треба проводити в першу чергу, бо вони економічно доцільні і мають низку переваг для життя людей. Основні з них – енергоефективність у всіх сферах, утеплення будівель, розвиток громадського транспорту, управління відходами і оптимізація міської інфраструктури. Найбільше змін чекає енергетичний сектор, і нам потрібно хоч і поступово, але робити кроки для його модернізації. Трансформація вугільних регіонів – це найбільш складний і важкий процес, але це реальність, яку ми маємо усвідомлювати, виходячи з тих процесів, що вже відбуваються у світі і мають пройти і в Україні. Наше завдання – сформувати систему трансформацій так, щоб вони відбувалися з найменшою шкодою для людей і довкілля», – підсумувала Ірина Ставчук.

Джерело: Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України