Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім
Зміни законодавства
09.06.2021
В Україні хочуть у декілька разів підвищити екологічний податок

У Міністерстві фінансів пояснюють, що законопроєкт № 5600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» передбачає підвищення деяких ставок екологічного податку. Так, ставки за скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти збільшуються в 1,6 раза, за викиди двоокису вуглецю (СО2) – з 10 грн/т до 30 грн/т, а ставки на відходи для підприємств гірничої промисловості – з 0,49 грн до 1,5 грн/т.

Цитата

«Екоподаток – обов’язковий платіж, що сплачується з фактичних обсягів різних викидів, скидів, розміщення відходів у довкіллі. Ставка екологічного податку на викиди СО2 в Україні одна з найнижчих у світі. Для прикладу, в Польщі, яка встановлює мінімальну ставку в Європі, вона дорівнює 1 євро за тонну, а в нашій державі – це лише 10 грн за тонну», – пояснюють у Мінфіні.

Законопроєкт № 5600 передбачає підвищення деяких ставок.

Наприклад, ставки екологічного податку за скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти збільшуються в 1,6 разів. Надалі ці ставки поступово, до 2029 року, зростуть у 8 разів. Додатковий ресурс надходжень в державний і місцевий бюджети - 100 млн грн у розрахунку на рік.

Ставки екологічного податку за викиди двоокису вуглецю (СО2) з 10 грн/т збільшуються до 30 грн/т. Додатковий ресурс надходжень – 2,1 млрд грн.

Ставки екологічного податку за відходи для підприємств гірничої промисловості підвищуються з 0,49 грн до 1,5 грн/т. Додатковий ресурс надходжень – 300 млн грн.

Суми екологічного податку, за винятком податку з радіоактивних відходів, діляться так: частка надходжень до держбюджету становить 45%, місцевих бюджетів – 55%.

Довідка

Кабінет Міністрів 12 травня 2021 року схвалив законопроєкт, яким вносяться зміни до Податкового кодексу України, спрямовані на збалансування бюджетних надходжень. Проєкт закону про внесення змін до Податкового кодексу (№5600) зареєстрований у парламенті 2 червня.

гщл

Джерело: УКРІНФОРМ