Онлайн-консультант еколога підприємства
E-журнал
Фільтр:
Всі
Водокористування
Екологічний контроль і нагляд
Сплата екологічного податку
Надрокористування
Організація екологічної служби
Охорона атмосферного повітря
Управління відходами
Ресурсозбереження
Система екологічного менеджменту
Інші
Оцінка впливу на довкілля (ОВД)
Інвентаризація зелених насаджень
Екологічне маркування
Анонім

На підприємстві під час сушіння зерна кукурудзи утворюється шелушиння, яке літає у повітрі по населеному пункту. Згідно з яким нормативним документом визначити, чи не є це шелушиння небезпечним для здоров'я людей? Та як згідно із Законом України «Про відходи» ми повинні визначати ступінь небезпечності відходів для здоров'я людини?

На запитання відповідає
Сердюк Вікторія Анатоліївна,
провідний інженер з охорони навколишнього середовища

Відповідно до Закону України «Про відходи» (далі – Закон):

  • відходи – будь-які речовини, матеріали і предмети, що утворилися у процесі виробництва чи споживання, а також товари (продукція), що повністю або частково втратили свої споживчі властивості й не мають подальшого використання за місцем їх утворення чи виявлення і від яких їх власник позбувається, має намір або повинен позбутися шляхом утилізації чи видалення;
  • небезпечні відходи – відходи, що мають такі фізичні, хімічні, біологічні чи інші небезпечні властивості, які створюють або можуть створити значну небезпеку для навколишнього природного середовища і здоров'я людини та які потребують спеціальних методів і засобів поводження з ними.


Згідно зі статтею 34 Закону відповідний клас відходів визначається виробником відходів відповідно до нормативно-правових актів, що затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Можна ознайомитися з Положенням про контроль за транскордонними перевезеннями небезпечних відходів та їх утилізацією/видаленням, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 13.07.2000 № 1120, та прийняти рішення про визначення класу небезпеки відходів. 

Коментар експерта

Також є практика, коли обласні управління екології та природних ресурсів надають переліки відходів з уже визначеними класами небезпеки, якими можна скористатися. 

Під час лущення зерна утворюються забруднюючі речовини, які викидаються в атмосферне повітря. Відповідно до Нормативів гранично-допустимих викидів забруднюючих речовин із стаціонарних джерел, затверджених наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 27.06.2006 № 309, ці забруднюючі речовини класифікуються як «речовини у вигляді суспендованих твердих частинок недиференційовані за складом» і мають 4 клас небезпеки.

Коментар експерта

Враховуючи, що кукурудза належить до зернових культур, яка буде використовуватися як продукт харчування чи корм для тварин, вона початково не може бути небезпечною, так само як і пил. Через це, рекомендую приймати 4 клас небезпеки відходу.

Відповідно до класифікатора відходів Державного класифікатора України «Класифікатор відходів ДК 005-96», можна визначити код та назву відходів

1561.2.9.04  Залишки зернові від очищення зерна